marți, 21 iunie 2011

Un supercomputer construit in Japonia, primeste titlul de cel mai rapid din lume

Supercomputerul japonez a fost construit de Fujitsu si se numeste K Computer. El se gaseste in cladirea Institutului Riken pentru Stiinte Computationale din Kobe, Japonia.
K Computer poate realiza 8,2 milioane de miliarde de calcule pe secunda (8 petaflop/secunda), echivalentul a 1 milion de desktop PC-uri legate intre ele, reusind astfel sa surclaseze, in ceea ce priveste viteza de calcul, cele mai rapide 5 supercomputere anterioare, la un loc.
K Computer contine 80.000 de procesoare, fiecare avand cate 8 nuclee. Energia necesara pentru a alimenta acest computer ar fi suficienta pentru a satisface nevolile de consum pentru 10.000 de locuinte.
El va fi folosit pentru cercetarea climatului, meteorologiei si prevenirea dezastrelor.
Pe locul doi in topul celor mai rapide supercomputere se afla Tianhe-1A (2,6 petaflop/secunda), dezvoltat de China, acesta fiind urmat de supercomputerul american Jaguar (1,75 petaflop/secunda), din Oak Ridge National Laboratory, din Tennessee.
In topul tarilor, Statele Unite are cele mai multe supercomputere, 256, urmatoarea fiind China cu 62, Germania cu 30, Marea Britanie cu 27, Japonia 26 si Franta 25.
Sursa:itmoldova.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu