luni, 6 iunie 2011

Apple va prezenta iOS 5, iată la ce noutăţi ne putem aştepta

Apple va dezvălui la World Wide Developers Conference (WDDC) viitoarea generaţie a platformei iOS, sistemul de operare pentru gama de dispozitive portabile a companiei.
Lista noutăţilor aduse de iOS 5 include suport pentru noi tehnologii şi versiuni revizuite pentru unele din funcţiile care nu au reuşit să impresioneze în actualul iOS 4:
Integrare cu serviciile iCloud
Una din marile noutăţi introduse de iOS 5 este integrarea cu serviciile iCloud , prin care putem încărca online întreaga colecţie de melodii, accesibilă apoi de pe orice dispozitiv compatibil. Tehnologia iCloud poate merge însă mult mai departe, oferind posibilitatea de a salva online listele de contacte şi fişiere bookmark, salvările pentru jocuri şi setările aplicaţiilor, garantând astfel păstrarea setărilor favorite indiferent de terminalul de pe care ne logăm.
Defectarea telefonului mobil sau tableta nu va mai duce neapărat la pierderea listei de contacte sau alte date importante, totul fiind sincronizat în cloud până la ultima utilizare a dispozitivului. După achiziţionarea unui nou model iPad sau iPhone, tot ce trebuie să facem este să introducem datele de autentificare, iar profilul de utilizator este sincronizat automat cu noul dispozitiv, pe care îl vom putea utiliza în doar câteva minute, fără a fi nevoie să reinstalăm aplicaţii şi să parcurgem pas cu pas listele cu opţiuni de configurare. Întreaga operaţiune va putea fi realizată cu ajutorul conexiunii Wi-Fi la internet, fără a fi nevoie să mai sincronizăm cu PC-ul sau sistemul Mac.
Sistem de notificaţii îmbunătăţit
Interfaţa oferită de iOS 5 include un nou top bar, a cărui dimensiune a fost dublată pentru acomodarea mai multor informaţii şi îmbunătăţirea vizibilităţii. Selectarea uneia dintre notificările afişate ne îndrumă probabil la aplicaţia care a iniţiat-o, iar notificările provenite de la mai multe aplicaţii sunt afişate intr-o listă extinsă.
Suport pentru widget-uri
Widget-urile sunt deja ceva obişnuit pentru utilizatorii platformelor Android, WebOS, Symbian şi chiar Windows Phone, dar până acum tehnologia a rămas subiect tabu pentru dispozitivele Apple iOS.
iOS 5 ar putea să remedieze şi această "scăpare", dar pentru mai multe detalii referitoare la modul de implementare va trebui să aşteptăm prezentarea oficială oferită de Apple.
Un nou sistem multitasking
Implementarea pentru multitasking prezentă în versiunea actuală a platformei iOS a fost destul de bine primită de utilizatorii Apple, chiar dacă nu este la fel de reuşită în comparaţie cu sistemul prezent pe dispozitivele Symbian^3, WebOS, sau Android.
Într-una din versiunile experimentale de iOS 4 a putut fi admirată o implementare complet diferită pentru multitasking, în care aplicaţiile deschise sunt listate într-un fel oarecum asemănător modului de afişare a ferestrelor din browser-ul Safari, pe tableta iPad.


Integrare cu serviciile Twitter
Implementarea suportului pentru reţeaua Twitter ar putea merge mult mai departe decât simpla includere a unei aplicaţii Twitter, preinstalată în memoria telefonului, aducând noi opţiuni chiar în meniurile sistemului de operare. Spre exemplu, utilizatorii iOS 5 ar putea să distribuie poze în reţeaua Twitter apelând opţiuni introduse direct în Pictures app, eliminând astfel nevoia de a instala o aplicaţie dedicată pentru acest lucru.
Unii dintre noi şi-ar putea pune totuşi întrebarea de ce ar alege Apple să integreze platforma iOS 5 cu serviciile Twitter şi nu Facebook, cum este deja cazul platformelor Google Android şi Microsoft Windows Phone ? Aparent, în viziunea Apple reţeaua Twitter reprezintă o alternativă mai elegantă la Facebook şi oferă companiei o modalitate prin care să se diferenţieze faţă de competiţie.
Download automat pentru aplicaţii
O nouă funcţie descoperită în aplicaţia iTunes face aluzie la o facilitate inexistentă în versiunea actuală a platformei iOS, care permite actualizarea automată a aplicaţiilor la cea mai nouă versiune disponibilă atunci când este disponibilă o conexiune la internet. În prezent, App Store oferă notificări prin care ne înştiinţează de existenţa unor versiuni mai noi pentru aplicaţiile instalate, însă descărcarea şi instalarea actualizărilor trebuie realizată manual.
Rămâne de văzut care dintre noutăţile zvonite până acum au sau nu un fundament în realitate. Din fericire prezentarea oficială pentru Apple iOS 5 este pe cale să înceapă, ocazie cu care vom afla exact ce are de oferit iOS 5.
Sursa: GSMArena.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu