joi, 9 iunie 2011

Fostul KGB a luat in vizor Skype

Povestea problemelor de logare cu care s-au confruntat recent milioane de utilizatori Skype incepe sa capete accente de roman de spionaj. Dupa ce unii useri s-au intrebat pe Twitter daca nu cumva problemele au legatura cu recenta achizitie de catre Microsoft, iata ca acum intra in joc si urmasul KGB-ului.
astfel ca, pe internet au inceput sa circule o serie de zvonuri potrivit carora Microsoft ar fi furnizat algoritmii de criptare ai Skype catre agentia ruseasca FSB, succesoarea KGB-ului.

Oficialii Microsoft au respins bineinteles toate aceste acuzatii.
"Chestiunea nu a vizat algoritmii de criptare... in ceea ce priveste cooperarea dintre Microsoft si FSB, compania a oferit codurile initiale ale produselor sale catre FSB pentru inspectie. In viitor, Skype ar putea fi si el examinat", a declarat seful departamentului de PR ai gigantului software, Marina Levina.
Asadar, nu au fost oferiti algoritmii de criptare ale Skype, ci doar codurile initiale ale altor produse. Astfel de inspectii, solicitate de autoritatile de la Kremlin, sunt necesare pentru a detecta eventuale defecte ascunse ale programelor care ar permite scurgeri de informatii criptate catre alte servere, a explicat Alexander Kovalyov, director de marketing in cadrul SecurIT.
In aprilie anul curent, FSB a creat panica in randul celor 60 de milioane de internauti din Rusia atunci cand a cerut acces la servicii de comunicatii precum Gmail si Skype. Intr-o miscare considerata de multi drept o reminescenta a stilului sovietic de represiune, oficialii serviciului secret rusesc considerau ca "utilizarea necontrolata a acestor servicii ar putea reprezenta o amenintare majora pentru securitatea tarii".
Ulterior, Igor Shchegolev, ministrul comunicatiilor din Rusia, a incercat sa linisteasca apele si a negat zvonurile potrivit carora ar incerca sa baneze Skype, Gmail sau Hotmail.
La circa doua saptamani dupa ce milioane de useri Skype au intampinat probleme la logare, alte cateva milioane de utilizatorii nu si-au putut accesa recent conturile. Potrivit website-ului companiei, circa 22 milioane de persoaneerau online cand a avut loc problema. Intr-o singura ora, cifra a scazut la circa 2,2 milioane. Numarul total al utilizatorilor de Skype este de circa 170 milioane.
Twitter a fost plin de comentariile userilor nemultumiti. In mod ironic, unii au pus acest eveniment pe seama recentei achizitii de catre Microsoft a Skype pentru 8,5 miliarde de dolari. Totusi, afacerea inca nu a primit unda verde din partea autoritatilor americane, asa ca Microsoft nu este implicat in operatiunile companiei.

La numai cateva zile dupa ce Google si Facebook isi dezvaluiau interesul pentru achizitionarea companiei de VoIP Skype, Microsoft a anuntat in luna mai ca a cumparat compania pentru 8.56 miliarde de dolari cash. Anul trecut, veniturile inregistrate de Skype s-au ridicat la 860 de milioane, din care s-a inregistrat un profit de 264 de milioane.
Skype a fost lansat in anul 2003. Ulterior, compania a fost achizitionat de catre eBay, in 2005, pentru 3.1 miliarde de dolari. In 2009, Ebay a vandut majoritatea actiunilor catre un grup de investitii privat pentru 1.2 miliarde, mult mai putin decat a platit initial.
Achizitionarea Skype ridica mai multe semne de intrebare avand in vedere faptul ca gigantul software are deja un program asemanator. Windows Live Messenger ofera instant messaging gratuit, voice si video-chat, insumand aproximativ 330 de milioane de utilizatori activi in fiecare luna, fata de cei 140 milioane ai Skype. Acesta din urma are si mai putine conexiuni simultane online, aproximativ 20-30 de milioane, in comparatie cu Windows Live Messenger, care ajunge la 40 de milioane de astfel de conexiuni.
Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu