sâmbătă, 18 iunie 2011

Nokia câştigă războiul cu Apple

Producătorul finlandez de telefoane mobile Nokia a obţinut o victorie fără precedent de la izbucnirea disputelor cu rivalul Apple. Gigantul american va plăti companiei europene o sumă şi apoi periodic drepturi de autor pentru tehnologiile utilizate.
După un lung şir de veşti proaste, lucrurile par să se meargă într-o direcţie mai bună pentru Nokia, cea mai mare companie europeană din sectorul tehnologic. Finlandezii au anunţat marţi că au încheiat o înţelegere cu gigantul american Apple, punând astfel capăt unei serii de procese privind licenţele pentru unele tehnologii folosite de americani la aparatele iPhone. În schimbul unei sume iniţiale (rămasă secretă) plătită de Apple către Nokia şi a plăţilor periodice pentru drepturi de autor, cele două companii au renunţat la toate litigiile şi au retras plângerile depuse la Organizaţia Mondială a Comerţului.
Luna trecută, reprezentanţii Nokia au anunţat că profitul şi vânzările înregistrate în cel de-al doilea trimestru din 2011 vor fi sub aşteptări. Imediat, preţul acţiunilor Nokia a scăzut cu până la 18% şi, ulterior, au apărut zvonuri care anunţau preluarea companiei europene de către Microsoft sau Samsung, ambele infirmate de Stephen Elop, directorul executiv al companiei finlandeze, care a declarat că nu există astfel de discuţii, iar speculaţiile conform cărora Nokia este de vânzare sunt „total nefondate“. Săptămâna trecută, directorul de tehnologie al Nokia a demisionat. Încă o lovitură a venit din partea agenţiilor de evaluare financiară, care au scăzut ratingul acordat companiei.
Prima a fost Moody's Investors Service, care, în urmă cu două săptămâni, a anunţat că ia în considerare o revizuire în jos pentru Nokia. Următoarea a fost Fitch, care, săptămâna trecută, a scăzut cu două trepte ratingul companiei. Joi, şi Standard & Poor's a scăzut „nota“ acordată producătorul de telefoane.
Înţelegerea va ajuta Nokia să iasă din această pasă proastă, scrie publicaţia americană „The Wall Street Journal“.
Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu