joi, 9 iunie 2011

Bursa zvonurilor: Samsung ar putea cumpara Nokia

Se pare ca Nokia a ajuns un subiect preferat al zvonurilor legate de achizitii. La doar o saptamana dupa ce se specula ca Microsoft vrea sa cumpere divizia de mobile pentru 19 miliarde de dolari, iata ca Samsung intra de asemenea in ecuatie, in rolul unui al doilea posibil pretendent "la mana" finlandezei.
Desi informatia a fost dezmintita atat de oficialii Samsung, cat si de cei ai Nokia, situatia tot mai delicata a grupului finlandez ne face sa credem ca si de data aceasta zvonurile se vor adeveri. In urma cu mai putin de o saptamana, existau voci care sustineau o eventuala preluare a Nokia de catre Microsoft.

Agentia de rating Fitch a scazut recent ratingul Nokia cu doua nivele, la un singur prag de categoria "junk", din cauza deteriorarii rapide a cotei de piata. Un alt motiv este reprezentat de un avertisment care i-a surprins neplacut pe investitori: divizia de telefoane mobile ar putea sa nu faca profit in cel de-al doilea trimestru al acestui an.

Si celelalte doua agentii de rating, Moody's si Standard&Poor's, au luat in vizor Nokia din cauza marjelor de profit in scadere si a unei cote de piata tot mai subtiri. Pretul actiunilor a scazut cu circa 46% in ultimul an, pe masura ce a devenit tot mai clar ca Apple si Google domina tot mai mult piata smartphone-urilor atat pe zona de hardware cat si pe zona de software.

"O eventuala achizitie de catre Samsung nu ar prea avea sens. Compania sud-coreeana este pe un trend ascendent si se bate cu Apple, in timp ce Nokia pierde cota de piata. O astfel de achizitie nu ar fi valoroasa pentru Samsung", considera Pete Cunningham, analist in cadrul Canalys.

Cota de piata a Nokia a scazut in primul trimestru al acestui an la 31%, fata de 36,1% in urma cu un an, potrivit unui raport al Strategy Analytics, dar si-a mentinut pozitia de lider. Si cota Samsung pe piata globala a telefoanelor mobile a scazut, dar mult mai putin, de la 21,5% la 19,7%. Apple a devenit al patrulea mare producator dupa preluarea ZTE, avand acum o cota de piata de 5,3%.


Zvonurile privind achizitia Microsoft a diviziei de mobile a Nokia au venit la scurta vreme dupa ce a fost anuntat un parteneriat intre cele doua companii. Astfel, Microsoft va plati un miliard de dolari catre Nokia pentru ca firma scandinava sa-si optimizeze device-urile pentru sistemul de operare Windows Phone 7. Contractul se va intinde pe o durata de cinci ani si ar putea inseamna practic trecerea pe linie moarta a softului dezvoltat de Nokia pentru device-urile mobile, Symbian.
Un alt argument pentru cei care cred in zvonul preluarii Nokia de catre Microsoft il reprezinta faptul ca Stephen Elop, actualul CEO al Nokia, este un fost director Microsoft.
Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu