vineri, 3 iunie 2011

România şi-a făcut brigadă anti-hackeri

Guvernul României a înfiinţat Centrul Naţional de Răspuns la Incindente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), ca structură independentă de expertiză şi cercetare-dezvoltare în domeniul protecţiei infrastructurilor cibernetice şi aflată în coordonarea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, relatează money.ro.
Centrul este o entitate organizaţională specializată ce dispune de capacitatea necesară pentru prevenirea, analiza, identificarea şi reacţia la incidenteşe cibernetice. CERT-RO va prezenta anual la CSAT un raport privind activitatea sa. Totodată, numărul maxim de posturi este de 41.
Între atribuţiile CERT-RO, sunt: oferirea de servicii publice de tip preventiv, de tip reactiv şi de consultanţă, organizarea şi întreţinerea unui sistem de baze de date privind ameninţările, vulnerabilităţile şi incidentele de securitate cibernetică identificate sau raportate, dar şi asigurarea cadrului organizatoric şi suportul tehnic necesar schimbului de informaţii dintre diverse echipe de tip CERT, utilizatori, autorităţi, producători de echipamente şi soluţii de securitate cibernetică, precum şi furnizori de servicii în domeniu.
Comitetul de coordonare al centrului este format din reprezentanţi ai: Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), ai Ministerului Apărării Naţionale, ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, ai Serviciului Român de Informaţii, ai Serviciului de Informaţii Externe, ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Protecţie şi Pază, ai Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, precum şi ai Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi  Reglementare în Comunicaţii.
Noua Direcţie este menită să eficientizeze comunicarea dintre sectoarele guvernamental, militar, academic, comercial, financiar, transporturi, energetic etc. în scopul asigurării schimbului de informaţii referitoare la incidente, ameninţări şi vulnerabilităţi ale sistemelor informatice.
CERT-RO a fost creat în cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Informatică Bucureşti (ICI) în anul 2008, şi serveşte ca punct unic naţional pentru coordonarea activităţilor referitoare la gestionarea atacurilor de securitate informatică. Centrul a fost gândit ca un nucleu de dezvoltare pentru viitoarele structuri de tip CERT (Computer Emergency Response Team) în mediul IT din România.
Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu