marți, 21 iunie 2011

Cum vom incarca laptopul batand la tastatura

Intr-un viitor apropiat, utilizatorii vor putea sa-si incarce telefonul sau laptopul prin simpla tastare a unui mesaj, gratie unui dispozitiv pus la punct de Universitatea RMIT din Australia, informeaza Tgdaily.com.

Pentru prima data, ei au fost capabili sa foloseasca capacitatea dispozitivelor piezoelectrice de a transforma presiunea mecanica in electricitate, deschizand calea catre electronicele care vor putea sa-si furnizeze singure energie.

Astfel, prin simpla apasare a ecranului pentru a trimite un text ar putea produce suficienta energie pentru ca device-ul sa se sustina singur.


Potrivit cercetatorului Madhu Bhaskaran, participant la proiect, a fost utilizat potentialul materialelor piezoelectrice in domeniul fabricarii chipurilor cu tehnologia TFT (thin film technology). Potrivit cercetatorilor, pot fi folosite materiale piezoelectrice, integrate in pantofi sport, pentru a produce energie pentru smartphone-uri si laptopuri. Astfel, s-ar putea crea baterii care sa nu mai trebuiasca incarcate niciodata.

In cadrul acestui proiect sunt studiate capacitatile filmelor piezoelectrice la nivel de nanometri, fiind masurat precis nivelul de energie care poate fi generata.

In prezent insa, rezultatele initiale arata ca se poate genera doar o zecime din energia produse de o baterie obisnuita, dar exista si un potential semnificativ de crestere in viitor.
Cercetatorii considera ca urmatorul scop este amplificarea energiei produse de aceste materiale pentru a putea fi integrate in structuri compacte, la costuri rezonabile.
Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu