vineri, 3 iunie 2011

Hackerii chinezi ataca din nou Gmail

Sute de conturi Gmail, apartinand unor oficiali guvernamentali ai Statelor Unite, activisti politici chinezi, oficiali din cateva tari asiatice (cu preponderenta din Coreea de Sud), personal militar si jurnalisti, au fost compromise.
Atacul pare sa fie originar din Jinan, China, insa pana acum Google nu a facut responsabil de hack vreun individ sau vreun guvern.

Compania a declarat ca a detectat hack-ul prin intermediul sistemelor de abuz si securitate si a trimis notificari catre utilizatori. “Este important de subliniat ca sistemele noastre interne nu au fost afectate – aceste atacuri asupra conturilor nu au fost rezultatul unei probleme de securitate cu Gmail in sine,” a declarat Eric Grosse, inginerul responsabil pentru Echipa de Securitate Google.”
Google atentioneaza utilizatorii ale caror conturi au fost compromise, printr-un banner rosu pozitionat in partea de sus a paginii, care afiseazeaza urmatorul text: “Avertisment: contul tau a fost de curand accesat din”, la care se adauga numele tarii din care s-a realizat accesul.

O parte a sistemului Google de detectare automata implica cercetarea adreselor IP relevante ale victimei, care pot fi asociate unei locatii geografice extinse. Daca de exemplu un cont este accesat din Nevada, iar apoi la cateva ore este accesat din Rusia, Google ar putea marca acel cont ca fiind compromis. Utilizatorii pot da click pe banner-ul rosu pentru a vedea cand, de la ce adresa IP si locatia din care a fost accesat contul.
In ianuarie 2010, Google declara ca a fost tinta unui atac cibernetic sofisticat, venit dinspre serverele chineze. In luna noiembrie a aceluiasi an, Wikileaks publica un document potrivit caruia hack-ul asupra gigantului web a fost de fapt un atac autorizat de stat.
Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu