vineri, 24 iunie 2011

Facebook se teme de Apple

În lumea tech, lucrurile se schimbă la minut. Facebook se simte amenințat de două companii care par că îi încalcă teritoriul: Apple și Google. Fiindcă nimic nu este nemuritor în tehnologie, Facebook își simte supremația atacată.
Rețeaua socială a făcut "furori" pe întreg globul până în prezent, însă are totuși un punct slab. Aceasta nu deține controlul lumii mobile, segment care se dezvoltă pe zi ce trece.

De aceea, Facebook vede viitorul clătinandu-se sub puterea competitorilor. Principalii săi competitori, Apple și Google, au început să se simtă destul de confortabil pe scaunele de conducători ai sistemelor de operare mobile și par că nu mai vor să plece din acea poziție.

În viitor, orice utilizator Facebook va trebui să treacă prin iOS Apple sau prin sistemul Android de la Google pentru a ajunge la o aplicație Facebook. În acest fel, Facebook va ajunge să depindă de cele două companii pentru a exista pe piață. Iar asta nu-i convine deloc rețelei sociale.

Mark Zuckerberg se teme că Facebook va fi scos din jocul puterii, de aceea a declarat război Apple, potrivit Forbes. Facebook încearcă să-și consolideze poziția pe piață și își dezvoltă propriile aplicații folosind HTML 5. În plus, se deplasează rapid spre o monedă online pentru utilizatori- creditele Facebook.

Întrebarea pe care mulți analiști și-o pun este dacă într-adevar Facebook are motive să se teamă de Apple și Google. Dacă luăm ca exemplu poziția de lider a Google în lumea tech care părea inatacabilă în urmă cu 3 ani, iar acum pare că face față cu greu competiției, ne dăm seamă că în lumea tech un imperiu se poate dărâma într-o clipă. Prin urmare, Facebook are tot dreptul să fie paranoic.

Iată care sunt cele mai mari temeri ale gigantului Facebook:

*Facebook a cochetat de ceva timp cu ideea lansarii propriului telefon; și a fost lansat, doar că nu a avut feedback-ul scontat.

*Acest lucru demonstrează că Zuckerberg recunoaște că are nevoie de o strategie în lumea mobilă.

*Până acum însă nu a făcut nici o mișcare vizibilă în acest sens fiindcă nici el nu știe cu siguranță dacă lansarea unui telefon mobil ar avea relevanță pe piață sau ar fi doar un telefon în plus printre sutele de milioane de smarthone-uri Apple și Google.

*Facebook se află pentru prima dată în scădere. A început să piardă câteva milioane de utilizatori, iar acest lucru poate stârni mari temeri.

*Nimic nu este veșnic în tehnologie. Din contra, durata de viață poate fi mai mică decât te-ai aștepta.

O altă îngrijorare pe care Zuckerberg o are este legată de faptul că Apple a integrat Twitter în noul iOS cu toate că în urmă cu câteva luni avea în plan să se alieze cu Facebook. Mai mult, Apple a fost capabil să vina cu propria versiune de Skype și să convingă utilizatorii să o adopte într-un timp relativ scurt. La acel moment, Apple avea o rețea socială, Ping, pentru utilizatorii săi, serviciu care nu promitea foarte multe succese. Asta pâna când Apple a îmbunătățit-o. Facebook trebuie să vină cu lucruri noi pentru a întrece acești doi concurenți, însă trebuie să renunțe la ideea de a lansa oferte similare. În octombrie anul trecut, Steve Jobs s-a întâlnit cu Mark Zuckerberg pentru a vedea care sunt principalele diferențe între cele două companii. Nimeni nu știe cu exactitate ce s-a întâmplat în spatele ușilor închise, însă rezultatul a fost vizibil- de atunci cele două companii nu s-au mai putut apropria. Apple pare dușmanul din umbră care poate destabiliza liderul rețelelor sociale de pe locul pe care îl deține în prezent.
Sursa: Bloombiz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu