vineri, 17 iunie 2011

Retro-futurism german – Avantgarde Acoustic

Un difuzor tip pâlnie acționează la fel ca o lupă asupra sunetului: totul este scos în evidență, de la cele mai armonioase tonuri, la cele mai mici defecte. Avantgarde Acoustic este unul dintre cei mai importanți constructori de boxe de acest tip, dar, în loc să aibă un design retro, difuzoarele produse de ei par aduse din viitor.
Compania germană își bazează întreaga linie de difuzoare de înaltă calitate pe una dintre primele arhitecturi de reproducere a sunetului folosite vreodată. De la greci și romani, despre care se știe că foloseau pâlnii de mari dimensiuni pentru a amplifica discursuri, și până în prezent, această structură s-a dovedit a fi una dintre cele mai simple și eficient soluții. Perioada de după invenția și distribuția la scară largă a  variantei moderne, de la începutul secolului trecut, a fost urmată de căutarea unei forme ideale după care să fie modelată pâlnia, care in functie de lungime și diametru, dă sunetului caracteristici diferite, dorite sau nedorite.
Avantgarde Acoustic produce un tip de difuzoare numite pâlnii sferice, din cauza diametrului mare și a lungimii mai mici a părții înguste a goarnei. Produse în dimensiuni diferite, de la cele mai mici la cele mai mari, în funcție de frecvența acustică pe care trebuie să o acopere, difuzoarele tip pâlnie sferică sunt proiectate pentru a oferi un nivel optim al clarității sunetului. Puteți viziona o explicație detaliată a modului în care funcționează acest tip de difuzoare în clipul de mai jos.
Compania oferă patru clase diferite de sisteme audio, în funcție de numărul de difuzoare pe care le includ. Modelul Solo, după cum îi spune numele, conține un singur difuzor, montat la distanță de sol pe un pedestal. Clasa imediat superioară, reprezentată de modele Uno și Duo, conține sisteme semnificativ mai complexe, cu câte două difuzoare-pâlnie, unul pentru sunete medii și unul pentru sunete înalte, plus un subwoofer convențional pentru bass. Diferența esențială între cele două modele ține de puterea totală și de diametrul pâlniei principale, care are un diametru de 50 de centimetri la modelul Uno și de 70 de centimetri la modelul Duo.

Modelul de vârf, numit Trio, se face remarcat din primul moment prin liniile extrem de fluide ale designului, derivate natural din forma celor trei difuzoare-goarnă pe care le include. Cel mai mare dintre cele trei difuzoare are un diametru de 95 de centimetri, iar asnamblul este disponibil în 11 culori diferite. Sistemul Trio poate fi achizițioant în două variante diferite, care se deosebesc doar prin modul în care sunt aranjate difuzoarele, componentele fiind aceleași.
Totuși, cum am mai spus și în trecut, cel mai important inconvenient al acestui tip de difuzoare este incapacitatea de a reproduce sunete foarte joase fără ajutorul unui subwoofer convențional. În cazul difuzoarelor tip pâlnie, frecvența minimă reprodusă este direct proporțională cu suprafața lobului acustic. Pentru a reproduce un sunet de 20 hz, suprafața difuzorului ar trebui să fie de 20 de metri pătrați, lucru imposibil de obținut pentru un sistem destinat utilizării într-un interior de dimensiuni normale.

Avantgarde Acoustic a reușit touși să creeze un ansamblu destinat reproducerii sunetelor foarte joase numit Basshorn, bazat pe folosirea mai multor pâlnii cu suprafață foarte mare și combinarea lor într-un tot unitar. Rezultatul este impresionant atât din punct de vedere acustic, cât și vizual, Basshorn arătând ca o orgă hi-tech venită din viitor. Mai multe detalii pe avantgarde-acoustic.de.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu