miercuri, 15 iunie 2011

Cloud computing pentru toată lumea



În viitor, computerele ar putea fi distribuite pe bază unui abonament lunar, iar problema actualizărilor hardware și software ar putea deveni istorie. Datele ar putea fi accesibile de oriunde, virușii ar putea fi eliminați total, iar distrugerea unui computer nu ar mai rezulta în pierderi masive de date. Odată cu prezentarea Chrome OS, aceste lucruri au devenit posibile. Totul sună bine, dar s-ar putea ca situația să nu fie atât de roz…
Pentru Google, prezența cât mai multor utilizatori online este esențială. Cea mai mare parte din veniturile companiei vin din publicitate online, deci cu cât mai mulți utilizatori folosesc Internetul și serviciile Google, cu atât mai bine. Crearea unui sistem de operare bazat exclusiv pe Internet nu este decât o evoluție evidentă a unei companii care încearcă să își păstreze dominanța într-un sector foarte aglomerat. Dar ce este Chrome OS și prin ce este diferit de soluțiile oferite de Microsoft sau Apple, plus multitudinea de distribuții Linux?
Sistemul de operare face parte dintr-un nou val tehnologic numic cloud computing. În acest sistem, computerul pe care un utilizator îl folosește pentru a accesa un serviciu devine irelevant, pentru că aproape toată stocarea și procesarea informațiilor are loc pe un server situat, uneori, la mii de kilometri distanță. În loc să folosească o interfață complexă, cu structuri de directoare și meniuri complicate, Chrome OS va fi aproape integral bazat pe un browser Internet. În loc să porniți un program, veți porni o nouă pagină de Internet în care programul respectiv va rula.
Fără vitezele actuale (și viitoare) ale conexiunilor la Internet, Chrome OS nu ar fi putut exista, dat fiind “muntele”  de date pe care îl accesăm și mărim fiecare dintre noi în fiecare zi. În plus, calculatoarele și sistemul de operare vor fi disponibile și pe bază de abonament, un concept radical diferit față de situația de pe piață. Pentru o taxă lunară, Google va oferi servicii complete, astfel încât utilizatorii nu vor mai trebui să își mai facă niciodată grijii că sistemul lor de operare sau calculatorul care îl rulează sunt învechite. De îndată ce un model și-a atins limitele, el va fi înlocuit cu o variantă mai nouă, fără nici o bătaie de cap din partea clientului. Lansat pentru început în Statele Unite, acest tip de abonament va costa 28$ pe lună, 336$ pe an.
Google promite utilizatorilor și că vor scăpa de multe dintre problemele care afectează, de la început sau treptat, multe dintre calculatoarele de pe piață: viruși, fiabilitate redusă, timpuri mari de pornire, performanță mediocră și care se degradează în timp.
Din cauza arhitecturii distribuite, utilizatorul poate utiliza un sistem de calcul cu performanțe scăzute, cum sunt netbook-urile relansate sub numele de “Chromebooks”, pentru a îndeplini funcții avansate. Pentru dezvoltatorii de aplicații, acest lucru poate fi o gură de oxigen necesară adesea, pentru că un astfel de sistem ar putea, teoretic cel puțin, elimina pirateria. Toate aplicațiile sunt rulate de pe un server central, iar utilizatorul plătește pentru utilizarea unei aplicații, fiind lipsit, teoretic, de alte alternative mai puțin legitime.
Dincolo de aplicații, se pune problema stocării fișierelor. Fiecare dintre noi avem cel puțin câteva zeci de gigabiți de date stocate pe calculatoarele personale: documente, fotografii, muzică, clipuri video și așa mai departe. În viziunea cloud computing, toate informațiile sunt stocate într-un “nor informatic”, pe o serie de servere ale unei companii, în situația despre care vorbim, ale Google. Avantajele sunt importante: fișierele sunt accesibile practic de oriunde există o conexiune la Internet, spațiul de stocare nu reprezintă o problemă, iar datele nu pot fi, teoretic, corupte de viruși sau distruse fizic, fiind stocate în mai multe copii redundante.  Utilizatorii pot să își distrugă computerul și totuși să nu piardă un singur bit de informație.
Dar și dezavantajele potențiale sunt semnificative. În primul rând, se pune problema confidențialității: mulți utilizatori de Internet sunt deja îngrijorați de cantitatea enormă de date pe care companii precum Google sau Facebook le dețin deja despre ei, iar oferirea voluntară a și mai multe informații este, pentru mulți, exclusă. Apoi, se pune problema unei calamități informatice: ce se întâmplă dacă serverele pe care sunt stocate datele sunt compromise într-un fel sau altul? În cazul clasic există metode, complicate și costisitoare, de a recupera datele, dar în lumea cloud computing, un dezastru informatic ar putea fi ireparabil sau imposibil de reparat în timp util. În plus, un utilizator ar putea fi afectat de probleme pentru care nu are nici o vină, ceea ce, din nou, ar putea descuraja mulți utilizatori. În urmă cu doar câteva luni, chiar unii utilizatori ai serviciului de email de la Google au descoperit ca le lipsesc mii de mesaje pentru o perioadă scurtă de timp. Într-adevăr, problema a fost rezolvată, dar dacă acest lucru nu va fi posibil întotdeauna?
Pentru moment cel puțin, nu se pune problema rulării unor programe profesionale, care încă nu pot fi implementate într-un sistem de tip cloud computing. Dacă un Chromebook este suficient de puternic pentru un utilizator obișnuit, un specialist video, de exemplu, nici măcar nu va lua în considerare o astfel de soluție. Totuși, în prezent, Google nici nu încearcă să cucerească această piață, limitându-se pentru început la aplicații mult mai simple.
Poate cea mai evidentă problemă este infrastructura încă fragilă a Internetului: ce se întâmplă atunci când utilizatorul are nevoie de un fișier stocat în “nor” și nu are o conexiune la Internet disponibilă? Serviciile 3G/4G sunt încă insuficient de răspândite pentru a transforma cloud computing-ul într-o alternativă cu adevărat viabilă.
Cu avanajele și dezavantajele menționate mai sus, cloud computing-ul și mai ales serviciile oferite de Google pe platforma Chrome OS vor ține capul de afiș al știrilor IT în perioada următoare. Dacă soluția se va dovedi una de succes, în viitor am putea vedea intrarea pe piață și a altor jucători importanți din lumea tehnologiei și, poate, chiar o schimbare radicală, la scară largă, a modului în care calculatoarele personale sunt percepute și folosite.
Sursa:StyleRaport
Produse evoMAG.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu