miercuri, 9 martie 2011

USB 3.0 la doi ani de la lansare

La sfârşitul anului 2008, Intel anunţa oficial specificaţiile tehnice pentru interfaţa USB 3.0. Au trecut doi ani de atunci şi înainte de a vedea ce s-a întâmplat în tot acest interval de timp vă propun să aflaţi ce este mai exact USB 3.0.
Universal Serial Bus sau altfel spus USB reprezintă un standard pentru dispozitive periferice. Dezvoltarea a început în anul 1994, iar la realizarea lui au participat şapte mari companii: Compaq, IBM, Microsoft, Intel, NEC, Nortel şi DEC. Deşi USB 1.0 a fost introdus prima dată în anul 1996, abia din 1998 versiunea USB 1.1 a început să fie folosită pe scară largă. Aceasta oferea o rată de transfer de până la 12Mbit/s pentru hard disk-uri şi 1.5Mbit/s pentru alte periferice, cum ar fi joystick-urile. USB 2.0, aşa cum îl cunoastem noi în zilele noastre, a fost lansat la începutul anului 2000 şi a permis creşterea ratelor de transfer până la 480Mbit/s, adică un maxim de 60MB/s. Bineînţeles că aceste valori sunt teoretice pentru că în practică, un hard disk conectat pe USB ajunge doar la 25-30 MB/s. (în cele mai fericite cazuri). Între timp au apărut pe piaţă tehnologii noi precum FireWire şi eSATA, care oferă rate mai mari de transfer decât USB 2.0. Totuşi acestea nu se găsesc nici acum pe toate plăcile de bază, iar perifericele echipate cu conectori FireWire sau eSATA sunt mai scumpe decât cele pe USB. Astfel, Intel a decis în 2008 că este timpul să lanseze pe piaţă standardul USB 3.0 care oferă următoarele avantaje:
  • viteză maximă de transfer 4.8Gbit/s (640MB/s),
  • transfer bidirecţional, încărcarea şi descărcarea informaţiilor realizându-se pe canale separate de comunicaţie, (standardul USB 2.0 suportă trafic unidirecţional),
  • dispozitivele echipate cu USB 3.0 se încarcă mult mai repede datorită puterii maxime furnizate de 900mA (USB 2.0 are maxim 500mA),
  • un nou protocol de gestionare a resurselor ce permite optimizarea puterii furnizate,
  • compatibilitate cu standardul precedent USB 2.0.
Placa dedicata USB 3.0
Placa dedicata USB 3.0 pentru sloturi PCI Express
Pe hârtie lucrurile arată promiţător doar că în realitate, după doi ani de la lansarea oficială, standardul USB 3.0 rămâne în continuare o enigmă pentru mulţi dintre noi. În opinia mea, „vinovatul principal” pentru această situaţie este însuşi standardul USB 2.0, care a reuşit într-un deceniu să se impună pe piaţa de profil. Bineînţeles că acum este dificil să-i convingi pe utilizatori să adopte un nou standard care implică costuri destul de mari. Cei care au calculatoare vechi de 2-3 ani nu cred că sunt dispuşi să investească în componente noi doar pentru a beneficia de conectori USB 3.0. Soluţia mai ieftină ar fi evident achiziţionarea unei plăci dedicate, montate pe un slot PCI Express. Există şi în acest caz o problemă. Pentru a putea beneficia de rate de transfer maxime este necesar ca placa de bază să dispună de sloturi PCI Express 2.0 sau PCI Express 4x, 8x.
Gigabyte USB 3.0
Placa de baza Gigabyte dotata cu doi conectori USB 3.0
Nu în ultimul rând ar trebui să menţionez faptul că nici producătorii nu s-au înghesuit să livreze multe dispozitive cu noul conector USB 3.0. Este adevărat că în ultimul an au apărut notebook-uri (Asus, HP, Acer), plăci de bază (Asus, Gigabyte), hard disk-uri externe (A-Data, Western Digital, Seagate, LaCie) şi chiar stick-uri USB 3.0 (A-Data, Kingston), dar aşa cum se zice „cu o floare nu se face primăvară”.
Concluzii
Este dificil de apreciat în cât timp se va impune pe piaţă standardul USB 3.0. Să nu uităm că la apariţia tehnologiei USB 1.1 erau disponibile cabluri seriale şi paralele, care nu se puteau compara nici pe departe cu avantajele oferite de noul standard. Acum însă, numărul dispozitivelor şi perifericelor dotate cu USB 2.0 este foarte mare, iar oamenii nu se înghesuie să facă pasul spre USB 3.0, cât timp nu se pot bucura cu adevărat de rate de transfer mai mari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu