vineri, 11 martie 2011

Bluetooth 4.0

Desi nu am vazut pana acum dispozitive Bluetooth 3.0, specificatiile pentru generatia Bluetooth 4.0 sunt gata. Iar accentul a fost pus pe reducerea consumului electric, care va fi atat de mic incat in idle ar lua ani ca sa consume o baterie de ceas. Si iar foarte important, raza de actiune a ajuns la aproximativ 100 de metri.
Datele vor fi trimise la viteze de maxim 1 Mb/sec (128 KB/sec), in pachete foarte mici, intre 8 si 27 B. Frecventa va fi tot de 2.4 GHz, iar latenta va fi de doar 3 ms. Si timpii de activare vor fi mult redusi. Iar pentru a nu cadea in mana cui nu trebuie, datele trimise prin Bluetooth vor fi criptate AES la 128 bits.
Implementarea noului standard la nivel hardware va putea fi facuta in doua moduri. Fie se va integra in actualele controller-e Bluetooth, varianta in care vor fi disponibile toate avantajele in afara de consumul redus, fie vor fi realizate noi controller-e, mult mai economice.
Nokia este printre primele firme care vor adopta noul standard, spune directorul care se ocupa de cercetare si dezvoltare in domeniul telefoanelor, Markku Verkama. Bluetooth nu va consuma energie atunci cand este in stand by, accesoriile vor putea functiona ani de zile cu o singura baterie de cea (standard coin battery). Tehnologia nu va fi mult mai scumpa.
Versiunea 4.0 este compatibila cu Bluetootk 2.1 si BLuetooth 3.0. De asemenea noua versiune suporta criptarea datelor pe 128 de biti.
sursa:http://www.arenait.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu