marți, 15 martie 2011

Preţul componentelor pentru computere şi telefoane mobile a crescut după cutremur

In urma cutremurului de vineri, după închiderea unor fabrici din Japonia, preţul componentelor destinate computerelor şi telefoanelor mobile a crescut din cauza temerilor legate de un deficit de ofertă.
Preţul cipurilor de memorie DRAM DDR3, de un gigabit, a crescut cu 7%, la 1,11 dolari, cel mai mare avans după 27 ianuarie. Preţurile spot pentru cipurile de memorie flash NAND au urcat cu 17%.
Cipurile DRAM sunt folosite pentru stocarea datelor temporar, astfel încit aparatele să poată folosi programe multiple, iar memoria NAND păstrează fişiere audio şi de imagini în aparatele smartphone, MP3 şi camere digitale.
Creşterea preţurilor reflectă temerile şi incertitudinile din piaţă. Este prematur de spus dacă este o reacţie pe termen scurt”, a declarat Andy Perkins, analist la SG Corporate&Investment Bank.
Toshiba Corporation, producător japonez de aparate electrice şi al doilea mare fabricant de cipuri NAND după Samsung Electronics din Coreea de Sud, a oprit activitatea fabricilor şi birourilor din regiunile afectate de pauzele furnizării de electricitate.
Apple, producătorul iPod şi iPhone, este printre companiile care folosesc cipurile de memorie flash ale Toshiba.
Analiştii consideră că în urma cutremurului ar putea creşte preţul componentelor şi ar putea apărea întirzieri în aprovizionarea producătorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu