marți, 22 martie 2011

Franţa amendează Google Street View

Comisia nationala de informatica si de libertati (CNIL) din Franta a anuntat ieri ca a acordat o amenda record de 100.000 euro (142.000 dolari) companiei americane Google pentru colectarea de date private prin serviciul Street View, transmite AFP. “Este o amenda record, de cand am obtinut dreptul de a impune sanctiuni financiare, in 2004”, a declarat seful CNIL, Yann Padova, intr-un interviu acordat publicatiei franceze “Le Parisien”.
In 2007, Google a lansat serviciul Street View, care furnizeaza vederi panoramice tridimensionale ale strazilor, permitandu-le utilizatorilor sa se deplaseze virtual. Acest serviciu a generat insa o serie de controverse in statele europene. In plus, fata de temerile referitoare la fotografii, in 2010 Google a recunoscut ca masinile sale echipate special pentru fotografii au colectat date private prin reteaua Wi-Fi, parole si e-mail-uri. CNIL a explicat ca Google a promis ca va sterge toate datele private, dar s-a descoperit ca “Google nu s-a abtinut de la utilizarea datelor identificate ale persoanelor individuale fara cunostinta lor”.
In Noua Zeelanda, gigantul de pe internet a afirmat ca nu si-a dat seama ca dispozitivele de filmare montate pe masini s-au conectat la retelele wireless private – deschise in momentul cand autovehiculele au trecut prin fata caselor, chiar si daca in acel moment nu erau conectate la Internet. Anul trecut compania a recunoscut ca automobilele sale au incalcat legile de protectie a datelor in peste 30 de tari, fiind demarate investigatii in Germania, Australia, Spania si Franta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu