luni, 14 martie 2011

Retele 4G in Europa din 2013

Incepand cu 1 ianuarie 2010, Uniunea Europeana va investi in cercetarea care va sta la baza retelelor mobile 4G. Noile tehnologii responsabile pentru viitoarele retele 4G se numesc LTE (Long Term Evolution) si LTE Advanced si se estimeaza faptul ca reteaua 4G va fi de aproximativ 10 de ori mai rapida decat actuala retea 3G. Mai exact, prin reteaua 4G vom putea beneficia de viteze de pana la 100 Mbits/secunda, urmand ca ulterior viteza sa creasca pana la 1Gbit/secunda.

LTE va fi urmatorul pas dupa 3G si va avea ca specificatii tehnice downloadul de pana la 100Mb/secunda, uploadul de pana la 50Mb/secunda, va fi compatibila cu retelele GSM si HSPA si va putea functiona in banda de 1,25Mhz pana la 20MHz.

Ulterior, LTE Advanced va extinde capacitatea LTE permitand viteze de pana la 1Gb/secunda. Practic, conform specialistilor, aceasta tehnologie va fi identificata generic ca si "4G".

Noua tehnologie va permite ca semnalul sa strabata distante mai lungi decat actuala retea GSM, astfel, operatorii de telefonie mobila vor putea sa-si pastreze infrastructura actuala si in acelasi timp sa beneficieze de o reducere a costurilor cu energia si o crestere a ariei de acoperire.

Deocamdata nu se cunosc detalii despre nivelul de radiatii in cazul folosirii acestei noi tehnologii.

In prezent, LTE se afla in probe la operatori de telefonie mobila din Finlanda, Germania, Norvegia, Spania, U.K. si urmeaza sa intre pe piata din Suedia si Norvegia in cursul anului viitor.
Principalii operatori de telefonie mobila care s-au aratat interesati de utilizarea noului stantard includ Orange, TeliaSonera, T-Mobile, At&T, Verizon, Alcatel=Lucent, Ericcson, Huawei si Nokia Siemens Networks.

Dupa estimarile analistilor pietei, operatorii vor investi aproximativ 6 milioane de euro in echipamente LTE pana in 2013. Uniunea Europeana, in perioada 2007-2013, estimeaza ca va investi aproximativ 700.000 de milioane de euro in cercetari dedicate viitoarelor retele.

Noua tehnologie 4G va permite accesul telefoniei mobile si a laptopurilor la streaming video HD, servicii multimedia in timp real, videoconferinte, etc. Ca examplu, la o viteza de aproximativ 100Mb/secunda continutul unui DVD standard poate fi downloadat in 5 minute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu