marți, 19 iulie 2011

Rusia a lansat cel mai mare telescop spatial creat vreodata

Cel mai mare telescop spatial creat vreodata – RadioAstron – a fost lansat cu success pe orbita Pamantului de pe cosmodromul Baikonur din Kazakhstan, informeaza TG Daily.
Telescopul rusesc are o antena cu o lungime de 10 metri, care va fi conectata la telescoapele de pe Pamant, pentru a furniza o rezolutie unghiulara foarte inalta – de pana la 10 000 de ori mai mare decat cea oferita de telescopul spatial Hubble.

Statiile de pe Pamant din Australia, Chile, China, Europa, India, Japonia, Coreea, Mexic, Rusia, Africa de Sud, Ucraina si Statele Unite au promis sa participe la operatiuni.
“Ne va permite sa privim in cele mai indepartate colturi ale Universului printr-o rezolutie foarte inalta si sa obtinem date despre fenomene extra-galactice,” a declarat Viktor Khartov, de la institutul Lavochkin, pentru agentiile de presa rusesti.
Telescopul va orbita pe un traseu eliptic, ajungand la o distanta de 390 000 kilomteri fata de suprafata Pamantului – primul telescop care se indeparteaza atat de mult de Terra.

Misiunea sa, care va se intinde pe o perioada de cinci ani include colectarea de date despre gaurile negre din Univers si despre distributia prafului si a gazelor in jurul stelelor care explodeaza.
Primele imagini capturate de RadioAstron – cunoscut si drept Spectrum-R – sunt asteptate sa fie lansate pana la sfarsitul anului.
Sursa:www.hit.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu