miercuri, 20 iulie 2011

Presupuşi hackeri, prinşi în Turcia în urma atacurilor informatice

Autorităţile turce au reţinut 32 de persoane considerate a fi implicate în atacurile online asupra site-urilor web guvernamentale, revendicate de către membri ai grupării internaţionale a hackerilor intitulate Anonymous, se arăta într-o știre publicată luni (13 iunie) de agenţia de presă turcă Anatolia.
Suspecţii, printre care opt minori, au fost arestaţi duminică în timpul unor raiduri ale poliţiei efectuate în Ankara, Istanbul şi alte zece oraşe turce, pe motiv de „pătrundere ilegală în sistemul de comunicaţii”.
Acțiunea a urmat unei plângeri venite din partea autorităţii de telecomunicaţii turce, al cărei site web a fost inaccesibil vizitatorilor timp de câteva ore în ziua de joi, după un atac de tip DDoS (blocarea distribuită a serviciilor). Potrivit relatărilor, cel puţin încă un site web, aparţinând unei alte agenţii guvernamentale, a fost atacat şi blocat în aceeaşi zi.
Raidurile, care au coincis cu scrutinul naţional organizat duminică în Turcia, s-au desfăşurat pe fondul suspiciunilor că gruparea intenţiona să atace site-ul web al consiliului electoral al ţării.
Expertul în securitatea informaţiei Huzeyfe Onal susţinea joi că, în ultimele două zile, au existat numeroase atacuri asupra site-urilor web turce, în care au fost utilizate peste 90.000 de computere compromise de hackeri.
„Este un număr înspăimântător”, a declarat el, citat de cotidianul turc Zaman. „Aceasta înseamnă că, într-un atac organizat, numărul total ar putea ajunge până la 1 milion de computere. Ar fi un dezastru pentru reţeaua de Internet a Turciei”.
Activiștii cibernetici ai grupării Anonymous, care susţin că nu alcătuiesc o grupare organizată, au declarat că atacurile asupra autorității de reglementare a telecomunicaţiilor au reprezentat o formă de protest împotriva planurilor de a introduce în luna august un nou sistem de filtrare a Internetului.
Planul a declanşat proteste de stradă în întreaga Turcie, după ce a fost anunţat în luna mai.
Considerând decizia un pas înainte către cenzură, gruparea Anonymous afirmă că noul sistem va permite autorităţilor să monitorizeze activităţile de pe Internet ale populaţiei.
„Deşi este în continuare neclar de ce şi cum va fi implementat sistemul, este clar că guvernul duce cenzura la un alt nivel”, a declarat gruparea într-o comunicare oficială, preluată de Reuters. „Ne vom aduce aportul în eludarea cenzurii şi vom lua măsuri împotriva organizaţiilor care impun cenzura”.

Raidurile de duminică, din Turcia, au urmat arestărilor efectuate vineri în Spania, când au fost reţinuţi trei presupuşi membri ai cunoscutei grupări, considerată a fi responsabilă pentru atacuri asupra mai multor site-uri web de pe întreg globul, inclusiv cele ale companiei Sony PlayStation, ale unor bănci, companii şi instituţii guvernamentale. Drept răzbunare, gruparea Anonymous a atacat principalul site web al poliţiei spaniole, blocându-l pentru câteva ore în dimineaţa de duminică.
Gruparea Anonymous este investigată şi de FBI, care o acuză de atacarea, în luna martie, a site-ului web al unei firme de securitate din SUA, precum şi de furtul a aproximativ 72.000 de e-mailuri aparţinând companiei şi de publicarea lor online.
„Acest atac a venit ca reacţie la zvonul că un cercetător al companiei i-ar fi identificat pe membrii cheie ai [grupării] Anonymous”, a declarat Gordon Snow, director adjunct al diviziei cibernetice a FBI, în cadrul unei comisii a Senatului SUA, reunită la începutul lunii aprilie.
Numele vastei reţele de activişti cibernetici a apărut şi într-un raport NATO de luna trecută, care o descria drept cea mai activă şi mai sofisticată grupare dintre cele implicate în astfel de activităţi, informa vineri revista Time.
Sursa:www.setimes.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu