luni, 2 mai 2011

Noul record pentru fibra optică – 100 Terabiţi/s

Două grupuri separate de cercetători au stabilit un record mondial prin trimitere a mai mult de 100 de terabiţi de informaţii pe secundă, printr-o singură fibră optică. Această viteză e suficientă pentru a furniza trei luni HD video sau conţinutul a 250 de discuri Blu-ray cu două feţe.
Prima echipă ce a raportat o astfel de viteză a fost NEC Laboratories America, aceasta a realizat o rată totală de trimiterea de 101.7 terabiţi pe secundă prin 165 km de fibre. Tehnologia utilizată de NEC stochează impulsuri de lumina de la 370 lasere separate pentru a transmite informaţia receptorului. A doua echipa, care a şi stabilit recordul de 109 terabiţi este cea a Institutul Naţional de Tehnologie a Informaţiei şi Comunicaţiilor din Tokyo. Aceasta folosind o metodă diferită de prima. În loc de a utiliza o fibră cu un singur miez, aşa cum se întâmplă acum, echipa a dezvoltat o fibra cu şapte miezuri. Fiecare miez transferând 15.6 terabiţi pe secundă.
Aceste rezultate de laborator sunt mai mari decât nevoile comerciale actuale. Capacitatea totală între New York şi Washington DC, una dintre cele mai aglomeraterute din lume, este doar de câţiva terabiţi pe secundă. Dar traficul este în creştere cu aproximativ 50 la sută pe an. Astfel, viteza record stabilită acum în viitor va deveni una obişnuită. Iar unei cercetători au afirmat că primii utilizatori a acestor soluţii cu siguranţă vor fi Centrele de date a Google, Facebook şi Amazon.
Sursa :Gizmo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu