sâmbătă, 21 mai 2011

Lumea secreta a sistemelor de operare alternative

Cand vine vorba despre sistemele de operare desktop, ai la dispozitie trei optiuni: Windows, Mac OS X si Linux. Dar universul sistemelor de operare nu se rezuma decat la aceste trei platforme.
Exista o multime de sisteme de operare alternative. Majoritatea acestora pot rula pe echipamente moderne bazate pe x86 si pot fi downloadate gratuit. Iata cinci dintre cele mai populare sisteme de operare alternative.
GEM

GEM (Graphical Environment Manager) a luat nastere in 1985 in laboratoarele Digital Research. Platforma a fost folosita ca interfata grafica in calculatoarele fabricate de Atari.
Ulterior GEM a fost achizitionat de Caldera, care in 1999 l-a transformat in open-source. De atunci, entuziastii au updatat si au extins codul, care se prezinta azi sub denumirea de FreeGEM sau OpenGEM.
Syllable

Syllable este un sistem de operare open source gratuit. A debutat in 2002, ca fork pentru AtheOS, o platforma primitiva open-source, care a aspirat la statutul de clona Amiga OS.
Syllable foloseste sistemul de fisiere al lui AtheOS si retine partial standardul POSIX (Portable Operating System Interface for Unix), care le permite entuziastilor sa porteze aplicatii Linux pe platforma.
MenuetOS

MenuetOS este un sistem de operare scris in intregime in limbajul de asamblare x86. Nu este bazat pe niciun alt program de operare si nu isi are radacinile in standardele UNIX sau POSIX.
Platforma a fost lansata in anul 2000, cu scopul de a inlatura stratificarea caracteristica OS-urilor traditionale, care in mod normal complica programarea si creeza bug-uri.
Inferno

Inferno a debutat in 1995, sub tutela Bell Labs. Este un sistem de operare distribuit, care le permite utilizatorilor sa folosesca resursele distribuie pe reteaua unei masini.
Aplicatiile Inferno sunt portabile pe o gama larga de hardware si retele. Inferno poate fi descarcat gratuit de aici.
KolibriOS

KolibriOS este un sistem de operare mic si foarte rapid, scris in limbaj de asamblare. OS-ul, care si-a facut aparitia in 2004, este bazat de codul MenuetOS.
KolibriOS este o platforma open-sorce, care poate rula de pe un singur floppy-disk, dar care este de asemenea capabil sa se extinda daca este instalat pe un hard disk.
Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu