miercuri, 24 august 2011

Innograd – noul Silicon Valley din Rusia

De peste un an, guvernul de la Moscova a demarat (intr-o discretie ciudata, ce aduce aminte de regimul sovietic) proiectul Innograd prin care rusii incearca sa reinventeze Silicon Valley-ul, dar nu in America, ci la ei acasa. Zeci de mii de cercetatori si ingineri vor lucra in curand in ceea ce este supranumit noul Silicon Valley al lumii, cu “cartierul general” la periferia Moscovei, scrie Forbes.

Un ecosistem in patru kilometri patrati
Nu mai putin de 4 kilometri patrati au fost dedicati poate celui mai ambitios proiect tehnologic rusesc din ultimii ani. Innogradul va gazdui in cladirile si laboratoarele sale peste 30.000 de oameni de stiinta si ingineri care isi vor dedica cercetarile si munca urmatoarei generatii de descoperiri tehnologice din domeniile telecomunicatiilor si energiei nucleare. Chiar daca dezvoltarea proiectului este discreta, asta nu inseamna ca lucrurile sunt “trecute” la secret. In februarie 2010, presedintele Dmitri Medvedev dezvaluia ca proiectul Innograd este o componenta centrala a campaniei guvernamentale de modernizare a economiei Rusiei, bazata pe promovarea educatiei.
Gigantii IT investesc in Innograd
Rusia nu este insa singura in aceasta initiativa. Beneficiaza de sprijinul logistic si de investitii din partea marilor companii tehnologice (si nu numai) ale lumii. Microsoft, Cisco, Intel, Siemens, Nokia, Boeing si indienii de la Tata (dar si alte mari firme) s-au alaturat proiectului fara sa stea prea mult pe ganduri.
Pe scurt, companiile partenere in proiect se implica in cel mai pragmatic mod in initiativa Innograd: investiile lor ajung, cumulat, la 250 de milioane de dolari.

Sprijin si din partea Cambridge
Tot in februarie 2010, Medvedev preciza ca Innogradul nu va produce “jucarii pentru savanti”, dar ca noile tehnologii care vor fi dezvoltate aici vor ajuta la reducerea costurilor, la cresterea veniturilor intreprinzatorilor si vor imbunatati conditiile de munca si vor proteja mediul inconjurator. Chiar daca la Innograd nu vor fi produse jucarii pentru savanti sau genii, va fi nevoie de mintea stralucita a acestora pentru reusita proiectului.
De altfel, mai multe institute de cercetare importante si universitati celebre din lume, precum Cambridge si Stanford, au acceptat sa contribuie la proiectul rusilor intr-o forma sau alta. Si ar mai fi de facut o precizare foarte importanta care dovedeste ca Innogradul ar putea deveni cu adevarat al doilea sau noul Silicon Valley al planetei: Craig Barrett, fostul CEO al Intel Corp, este copresedinte al proiectului de la periferia Moscovei, alaturi de doi castigatori ai premiului Nobel – Jorez Alferov si Roger David Kornberg.
Visul rusesc vs. realitatea americana
Ce sanse de reusita are programul Innograd? Parerile sunt impartite, mai ales ca anuntul demararii initiativei a venit pe cale politica, ceea ce pune sub semnul intrebarii scopul promovarii Innograd. Sa nu uitam ca in proiect sunt implicate multinationale tehnologice, universitati extrem de respectate si premiati Nobel pentru tehnologie. Totusi, pana la inaugurarea Innograd – data despre care nu stie nimeni nimic – Silicon Valley-ul american, cu peste 45.000 de angajati per total, isi vede (bine) de treaba.
sursa: hit.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu