vineri, 23 septembrie 2011

Casio va trebuie sa plateasca lui Microsoft pentru ca foloseste Linux



Casio este o companie japoneza care produce de la ceasuri pana la calculatoare, camere foto, instrumente muzicale. Acum a venit randul acesteia sa fie luata la tinta de Microsoft pentru includerea codului Linux in produsele sale industriale.
Spre consternarea comunitatii open source, acum Microsoft argumenteaza ca produsele Linux violeaza o serie din patentele sale legate de Windows. Situatia vine mai ales ca gigantul este si contributor la realizarea Linux. Practic orice companie care foloseste Linux, ajunge intr-un final sa fie “sclava” gigantului din Redmond. Asa au facut anterior Amazon, care a semnat un acord de licentiere cu Microsoft, asa a facut HTC anul trecut – care foloseste Android pe telefoanele mobile, iar acesta este derivat din Linux -, iar mari recent Microsoft vrea cate 15 dolari pe fiecare telefon Samsung cu Android vandut.
“Este usor de estimat ca mai multe intelegeri vor veni in aceasta toamna”, au postat reprezentantii Microsoft pe Twitter.
Microsoft are mai mult de 700 de acorduri de licentiere in uz, fiind una dintre cele mai profitabile unitati ale companiei. Deja compania se afla in alte dispute legale cu Motorola Mobility si Barnes & Noble, producatorul e-readerului Nook, pentru incalcari de patente.
In ultimele luni mai multe companii care folosesc Linux in produsele lor au ajuns sa plateasca Microsoft: LG Electronics, Fuji-Xerox, Brother, TomTom si Kyocera. In zona Android, General Dynamics si Velocity Micro au fost si ele de acord sa plateasca pentru licentiere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu