joi, 14 aprilie 2011

Top 12 gadgeturi preistorice

Gadgeturile n-au fost dintotdeauna atât de strălucitoare ca în zilele noastre. Oobject.com face un inventar al primelor dispozitive electronice menite să satisfacă capriciile celor la curent cu tehnologia din secolul trecut: de la primul walkman la primul telefon mobil.

Primul walkman

Lansat de Sony în 1979, modelul TPS-L2 a fost primul walkman produs pe scară largă.
Primul Walkman, TPS-L2, costa 33.000 de ieni in Japonia si 200 de dolari in Statele Unite, dar, in ciuda, pretului relativ mare receptia a fost plina de entuziasm. In 1980 The Wall Street Journal a numit Walkmanul “unul dintre cele mai fierbinti simboluri ale statutului social” si a tinut sa mentioneze ca utilizatorii potentiali din Statele Unite trebuiau sa astepte o luna datorita listei de comenzi.
Playerul detinea cateva caracteristici inovative pentru acea perioada inclusiv doua jackuri pentru casti, controlul independent al volumului pentru canalul audio drept si stang si butonul portocaliu distinctiv “hotline” ce micsora volumul muzicii si pornea un microfon, astfel incat utilizatorul sa poata vorbi cu cineva din aproiere fara a opri muzica sau a isi da jos castile.
Designul si multe dintre mecanismele din spatele TPS-L2 erau bazate pe un model ce a fost lansat in 1978, dar nu a purtat niciodata numele de Walkman. TMC-100 a fost un dispozitiv portabil de inregistrare cu cartela destinat utilizatorilor ce aveau nevoie sa inregistreze clipuri audio. TPS-L2 a adus tehnologia productiei in masa.
Odata cu succesul Walkmanului s-a nascut o linie de produse ce va deveni una dintre cele mai cunoscute marci din lume, dar acest lucru aproape nu s-a intamplat. Sony se temea ca “Walkman” nu era o denumire adecvata, asa ca a ales numele de  “Soundabout” pentru Statele Unite, si “Stowawey” pentru Anglia. De abia in 1980, numele de Walkman a inceput sa fie folosit la nivel global.

Primul ceas digital

Primul ceas digital a fost lansat în 1970 de Pulsar (Seiko).
In 1970 se lanseaza primul ceas cu afisaj digital din lume, sub numele de Pulsar. Ceasul a fost produs in colaborare de Hamilton si Electro/Data Inc.
  • In primavara anului 1972, la New York, primul ceas Pulsar era comercializat de catre The Hamilton Watch Co., din Lancester, Pennsylvania, SUA (compania mama, nu Divizia Hamilton Watch). Avand o carcasa din aur de 18 carate, primul ceas digital din lume integral electronic, a fost si primul care a utilizat un afisaj digital – creat folosind LED-uri (diode electro-luminescente). Indicatoarele analog traditionale au fost uitate, iar ora era acum afisata de cifre rosii, ce palpaiau la apasarea unui buton. Primul ceas Pulsar se vindea initial cu 2100 $ (11.300 $ la valoarea curenta).
  • In 1974 apare primul model de ceas Pulsar de dama.
  • In 1975, se lanseaza un ceas Pulsar digital cu calculator integrat (operat de cateva butoane mici).
  • In 1980 brand-ul Pulsar este achizitionat de catre Seiko Corporation.
  • In acelasi an, Pulsar a lansat primul ceas cu calculator, iar in 1981 a scos pe piata prima colectie compusa in totalitate din ceasuri quartz.
  • Astazi, brand-ul Pulsar este divizie a Seiko Watch Corporation of America (SCA).
Prezentarea brand-ului:
  • Primele ceasuri Pulsar au fost promovate drept exemple ale tehnologiei erei spatiale. Numele brand-ului a fost imprumutat din domeniul astronomiei. Pulsarii, stele care emit unde radio la intervale exacte de timp, tocmai fusesera descoperiti.
  • Pulsar s-a nascut intr-o era a optimismului, in care totul era posibil. Odata cu revolutia ceasului quartz, piata ceasurilor a cunoscut o evolutie extraordinara.
  • Pulsar a fost si va continua sa fie diferit. Fiecare ceas Pulsar are un look futurist si modern, fiind mereu in pas cu trend-urile si oferind calitate exceptionala datorita repuratiei si expertizei.
  • Ceasurile Pulsar se adreseaza persoanelor in cautarea unui stil contemporan si produse de calitate.
  • Valorile Pulsar sunt: modernitate si fiabilitate.
  • Consumatorul Pulsar prefera design-ul modern, are propriul stil si considera calitatea un element important.
Caracteristici ceasuri:
  • Carcasa: otel inoxidabil (placat sau nu)/ capac infiletabil / cadran MOP / apertura;
  • Geam: cristal safir, mineral curbat (cu lupa pentru data);
  • Curea: piele, PU;
  • Bratara: otel inoxidabil (placat sau nu);
  • Mecanism: automatic sau quartz Seiko (cel mai comun este cronograful cu alarma, calibru YM62);
  • Rezistenta la apa: 3, 5, 10 atm/bar;
  • Functii: data, cronograf, alarma, tahimetru.

Primul VCR

Era televizorului avea sa inceapa cu primul model de aparat pentru redare video pe TV. In 1963, The Telcan era pionierul VCR-ului.

Primul aparat de radio portabil cu tranzistoare

Primul aparat de radio portabil s-a numit Regency TR1 si a fost scos pe piată în 1954.

Primul smartphone

Primul model de smartphone a fost produs de IBM si lansat sub numele IBM SImon în 1993.
Acum pe nimeni nu mai mira telefonul-PDA, insa pentru anul 1993 a fost precum o revelatie. Simon Personal Communicator lansat de companiile IBM si BellSouth, a devenit primul telefon mobil care dispunea de functii ale PC-ului portativ. Intr-o cutie de plastic coexistau sublim… telefon, pager, calculator, address book, fax si e-mail. Greutatea stramosului acesta era de 600 de grame, iar pretul – 900 de dolari.

Primul calculator electronic

Anita a fost primul calculator electric fabricat in 1961. Pe atunci cu o dimensiune impresionanta si deloc facila de transportat, gadgetul a suferit dealungul timpului o serie de modificari in functionalitate si dimensiune.

Primul computer portabil

Poate ca ar trebui sa ii spunem “Primul calculator care putea fi mutat”. Acesta a fost un IBM 5100Portable Computer si a fost introdus pe piata in 1975, catarea 25 Kg , avea un procesor de cateva sute de KB si 16-64 KB RAM, un ecran de 5 inch (12,5 cm diagonala), o tastaura si o caseta (audio) pe post de suport de date ( un fel de hard disk al zilelor noastre). Acest calculator portabil era de marimea unui geamantan si avea nevoie de o sursa externa de electricitate ca sa functioneze. Ca dotari …, venea cu Basic sau APL gata implementat (un substitut al sistemelor de operare de astazi dar fara interfata grafica prietenoasa de astazi). Aceste calculatoare portabile au facut la vremea lor o adevarata revolutie in domeniu si costau in functie de model intre $8,975 – $19,975.

Primul telefon mobil

Motorola DynaTAC 8000X a fost primul model telefon mobil (celular), produs în 1983.
Inventatorul primului telefon mobil este considerat dr. Martin Cooper, fostul manager de sistem din cadrul companiei Motorola. Primul apel de pe un telefon mobil a fost făcut de Cooper în aprilie1973. Abia în 1983 Motorola a prezentat primul telefon mobil comercial din lume, Dyna TAC 8000X. Telefonul cantarea 800 gr. , avea 25 cm. lungime si avea 9 taste.

Primul server web

NeXTcube primul Server Web în anul 1990.
În 1992, NeXT a lansat variantele “Turbo” ale calculatoarelor NeXTcube şi NeXTstation cu procesoare 68040 de 33 de MHz şi capacitatea maximă de RAM mărită la 128 MB. Planurile de termen lung ale companiei erau să migreze către arhitectura RISC, o strategie de dizain creată pentru a mări performanţa. Proiectul a fost cunoscut sub numele de NeXT RISC Workstation (NRW). Iniţial NRW era bazat pe procesorul Motorola 88110, dar datorită unei lipse de încredere din partea celor de la Motorola arhitectura a fost reproiectată în jurul a două procesoare PowerPC 601. NeXT a produs nişte plăci de bază şi închideri dar compania a ieşit de pe piaţa hardware înainte ca producţia să înceapă.
Cîţiva programatori au folosit platforma NeXT pentru a scrie programe revoluţionare. Tim Berners-Lee a folosit un calculator NeXT în 1991 pentru a crea primul de browser şi server de web. La începutul anilor ’90 John Carmack a folosit un calculator NeXTcube pentru a programa două jocuri revoluţionare, Wolfenstein 3D şi Doom. Alte programe comerciale pentru NeXT, demne de menţionat, ar fi Lotus Improv, un program de calcul tablear, şi Mathematica. Sistemul venea şi cu cîteva aplicaţii integrate cum ar fi dicţionarul Merriam-Webster, Oxfor Quotations, operele complete ale lui William Shakespeare şi programul de căutat Digital Librarian.

Prima cameră digitală

Dycam Model I a fost prima cameră digitală lansată pe piată, în 1990. Aceasta era cunoscut si cu numele de Logitech Fotoman. Si in acest caz au mai fost alti producatori de camere digitale cu produse lansate inaintea acesteia precum Fuji DS-1P sau Sony MAVIKA, dar care nu au fost cumparate de nici un client.
Primul CD player
Sony CDP 101 a fost primul CD Player, produs în 1982.

Primul MP3 player portabil

Saehan/Eiger Labs F10/F20 a fost primul player portabil care să redea fisiere MP3, lansat în 1998.
In martie 1998 aparea primul player MP3, produs de compania coreeana Saehan Information Systems
In martie 1998, la CeBIT, compania sud-coreeana Saehan Information Systems, un nume care astazi nu mai spune nimic, prezenta primul player MP3, MPMan F10, device care era pus in vanzare in vara aceluiasi an, pentru 250 $.
Playerul masura 91 x 70 x 165.5 mm, avea o memorie flash de 32 MB (care putea fi upgradata la 64 MB printr-un mecanism ce presupunea trimiterea device-ului prin posta catre producator), un ecran LCD minuscul si se conecta la PC printr-un port paralel, USB-ul fiind abia la inceputuri.
Pretul acestui player a scazut un an mai tariu la 200 $, odata cu aparitia primului concurent, PMP300 de la Rio, care a devenit popular in urma unui proces cu asociatia producatorilor de muzica din Statele Unite, ce considera playerul un pericol la adresa industriei. Procesul castigat atunci de Rio a deschis calea pentru raspandirea muzicii digitale in format MP3.
Au urmat primele playere de la Creative, dar piata a luat cu adevarat amploare incepand cu 2001, cand Apple introducea primul iPod.

Sursa:itmoldova

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu