luni, 4 aprilie 2011

Recuperarea datelor sterse sau distruse de pe hard-discuri

Astazi vom aduce in discutie asa numitele programe de recuperare a datelor de pe unitati de stocare, date care ori au fost sterse, ori au fost afectate de vreun virus de calculator, ori au fost stocate pe o unitate care a suferit o defectiune.
Cele mai intalnite situatii sunt in momentul in care apar sectoare “bad” pe hard-discurile mai vechi sau cu defecte de fabricatie, sau in momentul in care se sterg accidental informatii interesante sau importante de pe hard-disc, informatii de care am “scapat” definitiv in lipsa unui program software dedicat pentru recuperarea datelor.
De asemenea, programele de recuperare pot recupera si e-mailuri, fisiere stocate pe retea, sau pe CD-uri sau DVD-uri deteriorate, ori stick-uri USB.
Acum nu mai este cazul sa ne facem probleme in ceea ce priveste usurinta in utilizare, pentru ca in ton cu toate programele aparute in ultima perioada, programele de “data recovery” sunt foarte usor de utilizat, astfel incat nu trebuie sa avem cunostinte prea detaliate in IT pentru a putea utiliza cu succes un astfel de program.
In momentul in care achizitionati un program pentru recuperarea datelor trebuie sa avem in vedere in special: posibilitatea recuperarii de date de pe cat mai multe medii de stocare (hard-disc clasic cu interfata IDE, SATA, SCSI sau SAS, montate in RAID, USB Stick, medii optice, etc)  si suportarea a cat mai multor tipuri de fisere existente intr-un calculator “standard”, dupa care  trebuie observata usurinta in utilizare – conform celor care vor folosi programul respectiv.
In randurile care urmeaza vom prezenta in ordine de la cel mai “slab” la cel mai performant, cateva programe specializate in recuperarea datelor pierdute.

Handy Recovery 

Acest program este per ansamblu destul de bun, insa principalul motiv pentru care acesta este pe ultimul loc este lipsa posibilitatii de a cauta, dupa nume si dupa extensie, fisierele care ne intereseaza.
Alaturi de acest lips major, intre neajunsuri mai regasim imposibilitatea de a recupera e-mailuri sterse, datele de pe unitati externe de stocare (USB stick) sau de pe matrici RAID – ceea ce-l face nepotrivit in foarte multe cazuri, de aceea nu-l putem recomanda spre cumparare.
Puncte pozitive gasim la acest software la capitolul usurinta in utilizare si la capitolul “Help” unde se gasesc pe langa resursele integrate in program si suport e-mail plus o linie telefonica dedicata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu