Vitalie Esanu (foto), antreprenor din Republica Moldova, fondatorul proiectului Privesc.eu si managerul companiei Evisoft, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca televiziunea la cost redus este un model de business nou, care ofera content video gratuit, insa organizatorii care solicita transmiterea evenimentului sunt nevoiti sa plateasca.
“Si asta pentru ca, daca avem mai multe live-uri, echipa Privesc.eu ramane la cei care au platit pentru asta”, a precizat fondatorul business-ului.
Contentul video low cost a fost lansat in urma doi ani, in Republica Moldova, din dorinta unor tineri de a arata “obiectiv”, ce se intampla la fata locului. Dupa doi ani de la punerea in practica a acestei idei, business-ul a intrat si in Romania, prin semnarea recenta a unui parteneriat cu Hotnews si ComunicateDePresa.ro.
In toata aceasta perioada, site-ul de transmisiuni video in direct, privesc.eu a generat venituri de zeci de mii de euro, cu o investitie de 35.000 de euro. Vitalie Esanu povesteste ca inainte de Revolutia din Moldova, din aprilie 2009, mass-media manipulau oamenii, prin impachetarea informatiei video. Astfel ca, dupa evenimentele din aprilie 2009, cativa tineri au inceput sa transmita live, din pasiune, fara a modifica continutul, aratand cum se desfasurau lucrurile. Si asta pentru ca “transparenta este noua obiectivitate a media”, dupa cum sustine Esanu. Continutul era transmis in direct, pe un blog construit pe platforma WordPress.
In prezent, privesc.eu transmite live, prin tehnologia 3G, fara comentarii, exista insa un chat unde cei care filmeaza intra in interactiune cu utilizatorii.Managerul Evisoft a mai spus ca, dupa ce proiectul a crescut, clientii erau jurnalistii care nu mai mergeau la conferinte, ci urmareau transmisiunile in direct, facute pe site, oar mai apoi politicienii, care urmareau declaratiile de presa ale altor politicieni.
In prezent, initiatorii proiectului pun acum la dispozitia site-urilor un widget gratuit care poate fi utilizat de catre orice site, pentru preluarea filmarilor facute in direct.
In Republica Moldova, aplicatia este utilizata de peste 150 de site-uri, printre care si cele ale televiziunilor ProTv sau Publika. “Filmam tot ce vedeam, iar televiziunile luat content video de la noi”, a adaugat Esanu. In doi ani de la lansarea proiectului, echipa site-ului a transmis aproximativ 3.600 de evenimente in direct.
Deplasarea unei echipe de televiziune pentru transmiterea live a unui eveniment poate genera uneori costuri de pana la cateva mii de euro. Televiziunea low-cost testeaza insa continutul oferit gratuit, filmat de un singur operator. Managerul Evisoft a spus ca business-ul este un concept tv foarte ieftin, la care lucreaza 7 operatori, respectiv 4 in Moldova si 3 in Romania, putand transmite live, concomitent, mai multe evenimente. In plus, acestea sunt disponibile permanent, prin stocarea lor in arhiva platformei online.
Vitalie Esanu a precizat ca in Republica Moldova, proiectul a atins limita utilizatorilor, dar in Romania, piata este destul de mare.In aprilie 2011, proiectul a intrat si pe piata din Romania, iar in prezent, Esanu poarta negocieri cu reprezentantii mai multor site-uri, tintind platforme precum protv.ro, ziare.com sau chiar cele ale trustului Intact. Si asta dupa ce platforma a semnat recent parteneriatele cu Hotnews si comunicatedepresa.ro, care au adoptat widgetul de transmisiune in direct.
Referitor la evenimentele filmate pentru piata din Romania, managerul Evisoft spune ca inca nu stie ce domeniu are mai mult succes in Romania. “In Republica Moldova merge politica, in Romania, poate merge mai bine sportul”, a precizat Esanu.
Astfel, privesc.eu acopera evenimentele pe care televiziunile traditionale nu-si permit sa le acopere.Pe parcursul a doi ani, Esanu a investit in proiect aproximativ 35.000 de euro, estimand un profit de alte cateva zeci de mii de euro. Acesta a afirmat insa ca “nu suntem axati pe profit, ci pe extindere si dezvoltare”. Fondatorul proiectului a mai spus ca numai campania electorala pentru alegerile locale din Republica Moldova a atras venituri de 10.000 de euro.
Sursa: DailyBusiness.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu