vineri, 17 iunie 2011

IBM: Viitorul apartine calculatoarelor cuantice

Una dintre cele mai inventive companii de IT din istorie, IMB, a aniversat recent 100 de ani de la infiintare, iar oficialii companiei au vorbit atat despre istorie cat si despre viitor. In viziunea IBM, viitorul apartine computerelor cuantice, care in maxim 20 de ani vor porni o noua revolutie.

IMB a creat RAM-ul dinamic, hardul si liniile magnetice folosite pe cartile de credit, printre altele. Industria IT se indreapta insa rapid catre un nou viitor, la fel de radical ca si perioada in care au aparut, pentru prima data, chipurile. Iar acest viitor apartine, fara indoiala, calculatoarelor cuantice, relateaza Computer World.
Primul computer cuantic comercial este acum disponibil pentru 10 milioane de dolari


Potrivit lui Bernard Meyerson, Vice-Presedinte IBM, responsabil cu inovatia, in maxim 20 de ani, miniaturizarea componentelor va duce la schimbarea actualului regim de lucru in unul cuantic. Oficialul considera ca, atunci, va fi atinsa o limita majora a actualului mod de lucru, iar acesta va trebui schimbat in mod radical pentru a se putea trece la un nou nivel de evolutie tehnologica.

Cercetatorii IBM au studiat teoriile si potentialul calculatoarelor cuantice de multi ani, iar recent au trecut la experimentarea conceptelor, a subliniat Bill Gallagher, senior manager in domeniul computerelor cuantice al IBM. "Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte de cercetare din prezent, si poate din istorie. Am facut un progres remarcabil, dar mai avem un drum lung de parcurs", a declarat acesta.

Un calculator obisnuit este o colectie de biti, acestia putand fi 0 sau 1. Dar bitii cuantici pot avea oricare dintre valori, 0 si 1, simultan. Astfel, in loc sa faca calculele unul dupa altul, un calculator cuantic poate face multe calcule simultan, puterea de procesare crescand exponential. Doi biti cuantici pot avea patru stari distincte, care pot fi procesate simultan, iar un calculator cuantic va avea mii de astfel de biti.


Dar, lumea subatomica a calculatoarelor cuantice este extrem de complexa si instabila. Pentru a fi mentinut un mediu stabil necesar acestor operatiuni complicate trebuie ca aceste calcule sa se desfasoare la temperaturi apropiate de zero absolut, adica -273,15 grade Celsius, pentru a reduce interferenta termica.

Deja a aparut o piata destinata acestor produse ale viitorului. Astfel, exista unele temeri referitoare la faptul ca aceste sisteme vor putea sa sparga cu usurinta protectiile criptografice. O companie de securitate, Security Innovation, a dezvoltat un algoritm de criptare, NTRUSignTM, despre care spune ca poate rezista unor atacuri derulate cu astfel de device-uri. Recent a primit si un patent pentru aceasta inventie.

Potrivit lui William Whyte, cercetator la Security Innovation, oricine care construieste un sistem care trebuie sa fie sigur in urmatorii 10 ani si care este greu de upgradat trebuie sa se gandeasca serios la siguranta device-urilor in cazul in care apar calculatoarele cuantice. Aceasta companie se afla printre primele care pun focus pe implicatiile viitoarei generatii de sisteme. Whyte considera ca acest nou nivel tehnologic va duce la crearea unei industrii care exploreaza o serie de idei noi si materiale inovatoare pentru a putea concepe si construi aceste device-uri.


O companie care construieste sisteme cuantice este D-Wave Systems of Burnaby, din statul american British Columbia. Compania a anuntat recent ca a vandut primul astfel de sistem catre compania Lockheed Martin, iar cercetarea efectuata a fost publicata in revista de specialitate Nature. Compania, care activeaza in acest domeniu de 12 ani, lucreaza in prezent la un procesor pe 128 de biti cuantici, aflat la a 23-a generatie.
Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu