miercuri, 15 iunie 2011

Cele mai frecvente greseli la upgrade-ul calculatorului

Chiar daca esti un as in calculatoare sau esti un novice, exista intotdeauna riscul sa strici ceva atunci cand faci un upgrade la PC. Exista niste reguli de baza care trebuie respectate atunci cand schimbi un procesor, cand upgradezi RAM-ul, cand instalezi un hard sau o placa video noua, informeaza Pcworld.com. Cateva minute in plus pentru aranjarea atenta a componentelor sau cativa lei cheltuiti in plus pentru o sursa buna te pot scuti de neplaceri mult mai scumpe.
Cea mai des intalnita greseala – in cazul oricarei componente – este cea a lipsei unei protectii statice impotriva descarcarilor de curent electric. O bratara antistatica costa maxim 20 lei si te scuteste de probleme precum stricarea unor componente sau electrocutarea.

Atunci cand se face un upgrade la RAM, cea mai frecventa greseala este achizitionarea unui set gresit de memorii. Nu va grabiti, acordati timp pentru a afla exact ce tip de memorie (cu toate detaliile posibile) va trebuie si studiati oferta cu grija. Exista pe piata toate tipurile de RAM posibile, cu diverse configuratii ale pinilor, rate de transfer si viteze de bus. Daca laptopul vostru cere 667MHz PC2-5300, iar la magazin gasiti 1333MHz PC3-10600, incercati sa rezistati tentatiei. In primul rand nu va merge iar in al doilea puteti sa va stricati si laptopul.
O alta mare problema apare cand nu stiti care este limita device-ului vostru. Unele sisteme nu accepta decat o anumita cantitate de RAM. Astfel, degeaba cumparati voi 8GB daca sistemul vostru nu merge cu mai mult de 2GB. Solutia e simpla: cititi cu atentie documentatia.

Upgrade la procesor

Ai grija sa nu atingi pini procesorului cand il manevrezi. Aceasta este una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face. Procesorul este creierul sistemului, orice problema care apare aici are consecinte serioase.
In primul rand, cumpara procesorul potrivit citind inainte cu atentie documentatia placii de baza pentru a afla ce CPU suporta aceasta. Cele mai mari trei greseli facute aici sunt: modul de asezare a pinilor, aplicarea gresita a pastei termice si instalarea gresita a radiatorului.


Aproape orice CPU are pini prin care se conecteaza cu socketul placii de baza si prin care se face transferul datelor. Daca unul dintre ei este indoit, ai o problema. Evita neaparat sa atingi pinii respectivi. In plus, nu forta instalarea procesorului. Daca nu se potriveste perfect, ceva e gresit. Vezi daca pinii sunt indoiti sau daca ceva blocheaza socketul.
Daca unul din pini e indoit, incearca sa-l indrepti cu foarte mare atentie. Foloseste un material care nu conduce curentul electric si relativ moale, cum este plasticul.
Intre CPU si radiator trebuie pusa o pasta termica cu rol in disiparea caldurii.
Pentru asta, stratul trebuie sa fie moale, subtire si uniform. Una din greseli care se face in mod frecvent este sa se lase pasta veche acolo sau sa se adauge alta noua peste cea veche. Asta poate crea goluri si duce la cresterea temperaturii CPU-ului. Pasta cea veche trebuie inlaturata si trebuie adaugata alta noua inainte de asamblare.

La final, evita greseala de a folosi un radiator prea slab. Daca procesorul nou este mult mai rapid exista riscul sa creeze prea multa caldura fata de capacitatea radiatorului. Asa ca nu te zgarci: daca ai dat 300 de dolari pe un procesor nou atunci are sens sa dai 30 de dolari pe un radiator performant.

Upgrade la HDD

Dupa RAM, hardul este unul dintre cele mai usor de instalat componente. Partea cea mai dificila este, adesea, sa ajungi la toate suruburile pentru ca majoritatea carcaselor se deschid doar pe o parte sau au alte componente care blocheaza accesul. Ai grija sa montezi toate suruburile, pentru ca un hard care se misca va fi mai zgomotos si va avea o viata mai scurta.
Nu te grabi, deschide carcasa, pune suruburile pe ambele parti si vei scapa de complicatii. O alta greseala este folosirea de suruburi mai groase, folosite de obicei la carcase. La inceput vor merge, dar cand va trebuie sa le desfaci ai putea avea probleme.
Sursa:www.hit.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu