joi, 19 mai 2011

Comparatie intre ecranele celor mai in voga telefoane de pe piata

Cei de la CNET au facut o comparatie intre ecranele celor mai in voga telefoane de pe piata. Asa au ajuns fata in fata, iPhone 4, Samsung Galaxy S 2, LG Optimus Black si HTC Sensations 4G. Apple, LG, Samsung si Sony detin dreptul de proprietate asupra numelor ecranelor pe care le fabrica, asa ca veti vedea ca, de fapt, aceste nume reprezinta niste termeni generali.
Spre exemplu, in cazul Samsumg, Super AMOLED Plus vine de la Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode (OLED – este o componenta electronica in forma de folie foarte subtire luminoasa facuta dintr-un material organic semiconductor. AM – se refera la modalitatea de adresare (activare si dezactivare) a fiecarui pixel constituent al ecranului).
Cam aceeasi poveste este si in cazul Super LCD, brandul Sony care contine tehnologie cu cristale lichide. In cazul Apple, ecranul Retina se spune ca are claritatea vederii umane fara a arata tehnologia ascunsa in spatele lui. Cel mai evaziv raspuns vine din partea celor de la LG care s-au multumit doar sa spuna ca ecranul lor, Nova, este nou.
Rezolutia, secretul iPhone-ului
Parte din ceea ce face iPhone 4 atat de magic este, dupa cum spunea Steve Jobs, densitatea inalta de pixeli. In momentul in care ajungi la un numar de pixeli pe inch, oficialii Apple spun ca ochiul uman nu mai poate face diferenta intre ei, ceea ce face ca imaginea sa para foarte clara. Retina, ecranul iPhone 4, are o densitate de 326 pixeli pe inch.
Pentru a ajunge la aceasta performanta, iPhone 4 are o rezolutie de 960×640 pixeli pe ecranul de 3,5 inchi. Marimea ecranului ajuta si ea forte mult la claritatea imaginii, care nu este chiar atat de greu de batut. Spre exemplu, Motorola Droid Bionic va avea un ecran quarter-HD (qHD) cu o rezolutie de 960×540 pixeli pe un ecran de 4,3 inchi.
Stralucirea lui LG Optimus Black
Ecranul Nova de la LG are 700 de niti. Nitul reprezinta o unitate de masurare a luminozitatii. Pentru a va face idee cat este de stralucitor acest ecran, in comparatie cu el, iPhone 4 nu ajunge decat la o valoare maxima de 500 niti.
De ce conteaza o valoare a nitilor cat mai mare? Simplu: cu cat aceasta este mai ridicata cu atat veti putea vedea mai bine imaginile de pe ecran in lumina directa a soarelui si, totodata, cu atat mai stralucitor va fi cand sunteti intr-o camera. Evident, veti pierde din aceasta stralucire a ecranului in functie de setarile pe care le faceti, mai ales daca vreti sa va reduceti consumul de energie.
Super AMOLED Plus: Culori
Comparand acest ultim ecran cu Super AMOLED, diferentele sunt destul de vizibile. Culorile din iconite, aplicatii sau poze sunt mult mai intense si saturate pe Plus. Pana si textul pare mai “prezentabil” si este mai usor de citit.
Micul secret care tine de imbunatatirea calitatii de la Super AMOLED la Super AMOLED Plus (SAP) este subpixelul, subunitatea pixelului – spus pe romaneste. Pixelul este “spart” in subpixeli de culoare rosie, verde si albastra care ajuta la un mai bun control al culorilor pe care le vedem pe ecran. Ecranele SAP au 1.152.000 de subpixeli, cu 50% mai mult decat generatia trecuta.
Super LCD-ul HTC Sensation
Acesta are si el un ecran de 4,3 inchi, quarter-HD (qHD) cu o rezolutie de 960×540 pixeli. Problema acestui ecran este ca, desi este destul de aproape de Retina, marimea lui face ca densitatea pixelilor sa fie mult mai mica decat a ecranului Apple. Lucrul cu care se mandreste HTC este ca are un consum foarte mic al bateriei.
Printre multe alte caracteristici care fac aceste ecrane ceea ce sunt astazi, se numara si “unghiul de vedere”. SAP are cel mai mare unghi de vedere, 180 de grade, acesta fiind urmat indeaproape de cel Nova, cu 170 grade, iar Super LCD – 160 de grade.
Cei de la Apple nu au dorit sa impartaseasca informatii despre ecranul lor, dar stim ca ei folosesc un anumit material LCD numit IPS (In Plane Stiching – comutare in plan – Tehnologie care a fost dezvoltata de Hitachi in 1996 pentru a imbunatati unchiul de vedere al televizoarelor).
Sursa

MarketOnline

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu