Astfel, punem la dispozitia dvs. un mic ghid interpretativ al codurilor pe care le folosesc specificatiile obiectivelor, precum si cunoscatorii in materie, de la care poate am invata mai multe daca am si intelege mai bine termenii pe care ii folosesc.
Daca de exemplu, auzim despre un obiectiv Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM, intepretam lucrurile astfel: EF inseamna ca poate fi folosit pentru camerele Full-Frame, 70-200m reprezinta distanta focala, f/2.8reprezinta diafragma maxima (aperture), USM este prescurtarea de la “Ultra Sonic Motor” si reprezinta tehnologia folosita in motorul de focalizare, iar IS ne indica faptul ca obiectivul are integrat un sistem de stabilizare a imaginii.
O sa detaliem mai jos intepretarile codurilor folosite de cele mai cunoscute marci in domeniu.
Pentru obiectivele Canon:
- EF-S s-ar traduce prin obiective destinate camerelor cu senzor mic sau APS-C – EF = montura electro-focus, S = “short back focus” ceea ce inseamna ca designul lentilei patrunde mai mult in body, de aceea nu poate fi montat pe seria EOS cu senzori APS-H sau FullFrame (1D, 5D sau 1Ds pentru DSLR-uri), pentru ca le-ar distruge oglinda.
- 28-70mm reprezinta distanta focala a obiectivului, in mm (28mm pentru capatul wide si 70mm pentru capatul tele).
- f/3.5-5.6 reprezinta deschiderea maxima a diafragmei a obiectivului. Cu cat numarul F este mai mic, cu atat este mai bine – obiectivul este mai rapid sau mai luminos.
- L este denumirea specifica pentru categoria “de lux”. Aceasta categorie este cea mai scumpa, dar este si cea mai bine construita (chiar si greutatea este mai mare) si ofera intotdeauna o calitate si o performanta de top. Obiectivele din aceasta categorie sunt rezistente la apa, praf si socuri.
- DO sau “Diffractive Optic” este gama care foloseste o bariera unica de difractie ce controleaza aberatiile cromatice; aceasta gama de obiective este mai usoara si de dimensiuni mai reduse.
- IS semnifica faptul ca obiectivul foloseste Stabilizatorul de Imagine. Aceasta functie este foarte importanta la obiectivele cu focala mare sau cand se folosesc timpi de expunere mari pentru a realiza o imagine cat mai clara – netremurata.
- USM sau “Ultra Sonic Motor” este un sistem prezent la toate obiectivele Canon EOS din seria Gold sau L. Este vorba de un motor de focalizare inelar rapid si silentios, un plus fata de varianta clasica a motorului de focalizare, mai zgomotos si mai lent.
Pentru obiectivele Nikon:
- VR este un sistem de reducere a vibratiilor prezent in obiective. Alternativa pentru aceasta functie ar fi montarea camerei pe un trepied sau micsorarea timpului de expunere prin marirea numarului ISO, de exemplu.
- ED “extra-low dispersion glass”, o sticla de o foarte buna calitate – si destul de scumpa, ce ajuta la diminuarea aberatiilor cromatice.
- IF sau focusare interna, ceea ce inseamna ca lentilele nu isi schimba marimea efectiva atunci cand focalizam.
- DX specific obiectivelor Nikon care pe camere SLR cu senzor mic (APS-C).
- FX se refera la un senzor Full-Frame (35mm).
- G este specific celor mai noi obiective Nikon. Acestea nu au inel de diafragma mecanic, ceea ce obliga utilizatorul sa ajusteze deschiderea prin intermediul unei rotite de pe body. Aceste obiective nu pot fi montate pe modelele mai vechi de camere.
- AF-S “silentwave motor” – prescurtat si SWM, acest sistem nu era specific modelelor mai vechi de obiective cu auto-focus, se regasea doar pe aparat, dar a fost copiat de la modele EF USM de la Canon. Obiectivele inscriptionate astfel vor focaliza la o viteza buna si cu zgomot putin.
Pentru obiectivele Sony:
- MD sunt vechile obiective Minolta cu focus manual si care nu functioneaza pe noile camere.
- ED ca si la Nikon, o sticla de o foarte buna calitate si destul de scumpa ce ajuta la diminuarea aberatiilor cromatice.
- IF sau focusare interna, explicata si mai sus.
- SSM “supersonic wave motor”, un motor piezo-electric care face posibila auto focalizarea intr-un mod silentios si usor, asemanator sistemului USM al obiectivelor Canon.
- ADI este un sistem de masurare a distantelor pana la subiectul fotografiat, cu imbunatatiri fata de sistemul TTL.
- G este specific celor mai noi si scumpe obiective cu deschidere mare a diafragmei, destinate fotografilor profesionisti. Sunt facute din sticla ED si sunt dotate cu sistem SSM si sistem de focalizare interna.
- T se refera la un strat optic anti-reflexie conceput de Carl Zeiss in anii ’70 care creste intensitatea luminii si reduce reflexiile din interiorul obiectivului, ceea ce duce la cresterea contrastului. Toate obiectivele digitale SLR ale tuturor producatorilor au inclus acest tip de strat.
Pentru obiectivele Tamron:
- Macro – spre deosebire de multi alti producatori, Tamron a creat obiective cu aceasta denumire specifica strict pentru o serie de lentile care chiar au capacitatea reala de a fotografia focalizand de la o distanta foarte mica.
- SP descrie obiectivele cu o performanta superioara. Indiferent pe ce parte a obiectivului gasim aceasta descriere, ea este data obiectivelor care indeplinesc o serie de conditii: contrast si claritate superioara, performante de macro la nivel superior, zoom exceptional sau o deschidere a diafragmei mare si constanta pe toata plaja focala la obiectivele cu zoom.
- LD este specific obiectivelor cu dispersie mica a luminii.
- IF specifica capacitatea de focalizare interna, pe care am exemplificat-o si mai sus.
- AD este specific obiectivelor care au “anomalous dispersion” – o sticla speciala cu dispersie anormala care reduce aberatiile cromatice si de culoare laterala in fotografierea cu obiective telephoto sau wide.
- ASL “aspherical Lens”, aceste obiective folosesc unul sau mai multe elemente hibrid de lentila asferica, practic pe o lentila obisnuita este aplicata o suprafata asferica pe baza de rasina.
- LAH specific obiectivelor cu dispersie mica si optica hibrid asferica.
- XR sau Index Extra Refractie, sunt niste obiective mai compacte fata de altele de acelasi fel – cu aceleasi distante focale.
- ZL “Zoom Lock” semnifica capacitatea de a bloca zoom-ul printr-un comutator.
- VC reprezinta sistemul de reducere a vibratiilor.
- Piezo Drive – sistemul de focalizare foloseste un motor silentios si rapid.
- Di – Obiectivele sunt special facute pentru camerele SLR digitale, dar funtioneaza si pe camerele mai vechi, pe film.
- Di II – Digitally Integrated Design – obiectivele sunt special construite pentru camerele SLR cu senzor APS-C.
Pentru obiectivele Sigma:
- EX semnifica o constructie si o optica superioara, similara seriei L de la Canon sau celei G de la Nikon.
- DG este pentru obiectivele digitale destinate camerelor full-frame (cu senzor de 35mm). Sigma a adus corectii si a redus aberatiile cromatice la aceasta categorie.
- DC pentru obiective ce se potrivesc body-urilor cu senzor cropped (APS-C si 4/3).
- HSM “Hyper Sonic Motor” sistem folosit pentru focus silentios si rapid, atat manuala cat si automata.
- DF sau dual focus este un dispozitiv care decupleaza mecanismul de focalizare interna de inelul exterior de focalizare atunci cand acesta este pus pe pozitia auto-focus (AF).
- OS resprezinta functia destabilizare optica.
- APO caracteristic lentilelor apocromatice. Acestea diminueaza aberatiile cromatice si sunt construite dintr-o sticla speciala de low-disperssion.
- IF este caracteristic obiectivelor cu Internal Focus. Aceasta a fost prezentata si mai sus.
- RF sau “rear focus” este caracteristic obiectivelor dotate cu un dispozitiv care misca grupul de lentile din spatele obiectivului pentru a mari viteza de focalizare si pentru a face totul cat mai silentios.
- ASP este un sistem de lentile dintre care cel putin una este asferica. De regula acest sistem are un numar redus de componente, o forma redusa, dar o performanta ridicata.
Sursa:Gizmo
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu