sâmbătă, 5 mai 2012

Galaxy S III: super-erou sau doar un luptător la categoria grea?


Aşteptarea a luat sfârşit. Samsung Galaxy S III a fost dezvăluit aseară oficial, iar întreaga suflare din IT comentează pe seama nouluismartphone de top sud-coreean. Dincolo de textele răsuflate ce ridică în slăvi dispozitivul, o analiză obiectivă pleacă fără doar şi poate de la schimbările majore pe care Galaxy S III le aduce faţă de generaţia precedentă (Samsung Galaxy S II).
Să vedem aşadar cu ce se diferenţiază Samsung-ul din noua galaxie faţă de “galacticul” lansat anul trecut.
Samsung Galaxy S III
Design
Facem pentru început un scurt popas pentru a studia aspectul lui Galaxy S III. Anul acesta, Samsung a optat pentru forme rotunde , inspirate spun ei din natură. Sigur, o astfel de asociere este menită să amplifice interesul, însă adevărul e că astfel de forme am tot văzut şi la alte modele şi nu e absolut nimic nou sau inspirat din natură. Corect ar fi inspirate de alte dispozitive care au fost apreciate pentru design.
Reacţia publicului vine să contrazică şi ea tagline-ul sud coreenilor. Lăsând la o parte comentariile răutăcioase, puţini au fost impresionaţi de cum arată acest smartphone. Este clar că se putea şi mai bine.
Specificaţii
Specificaţiile sunt cele care ne fac să ne gândim la un fruct savuros, iar tabelul de mai jos este exemplificativ în acest sens.
Avem un dispozitiv de la care se aşteaptă performanţe aproape duble, dată fiind configuraţia quad core construită pe o platformă proprietară –Exynos 4 Quad.
Ecranul a avut şi el parte de o atenţie deosebită, iar dacă diferenţa de 0.5 inch în diagonală nu vi se pare tranşantă, cu siguranţă rezoluţia de 1280 x 720 pixeli constituie un punct de atracţie major.
Facilităţi extra
Pe partea de divertisment şi socializare, surprizele sunt mari. Samsung a implementat câteva funcţii extra de efect: Smart Stay, S-Voice, S-Beam şi Direct Call. Despre acestea merită să vorbim ceva mai pe larg.
Samsung Galaxy S III
Smart Stay
Din experienţa raportată de utilizatori, cei mai mulţi sunt deranjaţi de faptul că, atunci când citesc e-mailuri sau texte mai lungi pe Internet folosind telefonul mobil, trebuie să atingă ecranul la anumite intervale de timp pentru ca acesta să nu intre în stand-by.
Cu funcţia Smart Stay, problema este rezolvată. Camera frontală urmăreşte prezenţa ta în faţa terminalului. Câtă vreme priveşti la el, ecranul rămâne activ. În momentul în care te îndepărtezi, cronometrul de stand-by reporneşte şi în scurt timp ecranul se închide. Durata până la intrarea în stand-by poate fi desigur modificată după bunul plac din meniul “Settings”.
SGS III
Tehnologia poartă numele de “eye tracking”, denumire ce ne sugerează că nu este vorba de un simplu senzor de proximitate ci de unul cuplat cu un software de recunoaştere facială.
Influenţează această implementare autonomia? Este clar că, utilizând funcţia Smart Stay, autonomia este redusă (deoarece camera frontală se activează în acest mod). Rămâne de văzut cât.
Similară funcţiei Smart Stay este şi Smart Alert. Smartphone-ul ştie dacă ai lipsit din preajma lui şi te anunţă dacă ai ratat apeluri sau mesaje în momentul în care te apropii de el.
S-Voice (comenzi vocale avansate)
Vă mai aduceţi aminte de Siri? A fost o vreme în care numai despre asta se vorbea, iar fanii Apple jubilau că au parte de o asemenea funcţie pe iPhone 4S. Între timp, s-a făcut linişte. Probabil că oamenii au descoperit că nu e atât de grozav să porţi discuţii cu telefonul mobil, oricât de inteligent ar fi.
Samsung nu a rămas însă indiferentă şi încearcă la rândul ei să convingă potenţialii clienţi de “naturaleţea” unei discuţii cu telefonul.
Funcţia S-Voice permite lansarea unor aplicaţii prin comandă vocală, folosind un limbaj natural . Spre exemplu,  spui “How’s the weather in London” şi aplicaţia meteo se va deschide imediat pe zona specificată. Dacă vrei să faci o poză, spui “I want to take a picture”. Spectaculos, dar nu e mai simplu să atingi iconiţa de pe ecran?
Ca şi Siri, funcţia S-Voice de pe Galaxy S III nu recunoaşte limba română. Dacă le ai cu engleza (britanică sau americană), italiana, spaniola, germana şi, de ce nu, limba coreeană, poţi conta pe această facilitate.
S-Beam
Prin simpla atingere a două dispozitive Galaxy S III, poţi transfera fişiere(track-uri MP3, poze, clipuri video etc.) de pe un telefon pe celălalt. Tot aici merită să menţionăm o funcţie adiacentă – Buddy Photo Share. Fotografiile în care sunt recunoscute feţele prietenilor tăi pot fi împărtăşite cu aceştia în mod automat.
De asemenea, funcţia Social Tag permite pe baza aceluiaşi algoritm de recunoaştere contactarea prietenilor din fotografie sau citirea ultimelor update-uri din reţelele sociale.
Direct Call
Funcţia Direct Call apelează persoana pe care te poziţionezi în agendă şi chiar în timp ce compui un mesaj SMS sau multimedia  - trebuie doar să duci telefonul la ureche.
Cam acestea sunt principalele inovaţii pe care le aduce Galaxy S III. Sigur, nu vorbim de inovaţii revoluţionare, iar în cazul funcţiei S-Voice suntem şi mai reticenţi cu privire la originalitatea funcţiei. În orice caz, era o implementare necesară pentru a nu lăsa loc comentariilor de genul “iPhone-ul are, iar noul Galaxy nu”.
Conectivitate
Revenim acum asupra specificaţiilor şi ne oprim la partea de conectivitate, acolo unde Galaxy S III vine cu suport LTE, desigur unulregional – pentru reţelele care dispun de o asemenea infrastructură. România are în plan dezvoltarea unei reţele LTE, dar aceasta nu va fi gata prea curând. Vorbim de termene de trei ani sau chiar mai mult. După 2015 mai discutăm.
Camera foto
Camera foto nu se bazează pe optică, iar aşteptările cu privire la calitatea pozelor nu au de ce să fie foarte mari. În schimb, Samsung mizează pe opţiunile de sharing mai sus menţionate, probabil mult mai importante pentru generaţia Facebook.
Altfel, aşa cum vedeţi în tabelul de la începutul materialului, Galaxy S III are aceeaşi cameră ca şi Galaxy S II.
Autonomie
Cea mai mare problemă a dispozitivelor de top este autonomia. Nu ştiu câţi dintre voi s-au resemnat cu privire la durata de viaţă a unui smartphone, eu unul  încă aştept o revoluţie. Sigur, Samsung Galaxy S IIInu este revoluţionarul la care am visat, oferă însă motive de optimism: bateria de 2100 mAh promite să ţină telefonul în viaţă măcar o zi cap coadă, în condiţii de utilizare intensă. Asta înseamnă că, după ce ne liniştim şi începem să-l utilizăm moderat, ne vom putea bucura de două, poate chiar trei zile de utilizare fără să-l conectăm la priză sau la port-ul USB al calculatorului.  
Versiuni
Samsung Galaxy S III va fi disponibil în trei versiuni (16 GB / 32 GB / 64 GB – toate cu suport microSD), pe două teme coloristice:  albastru şi alb.
Încăierare la nivel înalt
Concurenţa, prin prisma specificaţiilor, nu are motive de îngrijorare, dar faptul că vorbim de un dispozitiv ce succedă telefonul anului 2011 şi oferă o mulţime de funcţii auxiliare interesante este cu siguranţă demn de luat în seamă.
Fără să fim absurzi, avem toate motivele să credem că Galaxy S III se va vinde foarte bine. Problema celorlalţi producători ţine şi de marketing, HTC spre exemplu are în ultimii ani mari probleme cu lipsa de convingere, în schimb Samsung a dovedit că ştie să atragă utilizatorii.
Dar Apple, Apple rămâne lider din punct de vedere al persuasiunii. Lansarea viitoarei generaţii de iPhone va estompa fără îndoială avântul sud-coreean. Până atunci Samsung are la dispoziţie aproximativ cinci luni în care să atingă cifre de vânzări impresionante. Ne aşteptăm la peste 10 milioane de exemplare de Galaxy S III. Să vedem dacă aceste aşteptări se vor dovedi exagerate sau nu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu