luni, 24 octombrie 2011

Steve Jobs: “Android e un furt”, “Intel e prea lenta”, “Google devine Microsoft”


In ciuda conflictului avut cu Eric Schmidt, care a fost si membru in consiliul de administratie al Apple din 2006 pana in 2009, Jobs s-a impacat in final cu Larry Page. “Gandeste-te ce vrei sa fie Google cind va creste mare”, i-a spus Jobs lui Page. “Este peste tot”, a completat el, referindu-se la avalansa de produse oferite de gigantul online, de la sisteme de operare (Chrome OS, Android), la harti, browsere, cautare, email (Gmail), energie, muzica (Google Music), retele sociale (Google+) sau productia de smartphone-uri si tablete (prin achizitia Motorola). El a facut aceste declaratii in biografia lui Walter Isaacson.
Android e un furt
Jobs credea din tot sufletul ca Android este un furt si ca trebuia sa dispara. El s-a intalnit o data in 2010 cu Eric Schmidt pentru a discuta despre evolutia Android, si i-a transmis ca nu doreste bani, ci incetarea “furturilor”. “Imi voi petrece ultima suflare daca trebuie, voi cheltui ultimul ban din cele 40 de miliarde din banca ale Apple, pentru a indrepta acest rau. Voi distruge Android, pentru ca este un produs furat. Sunt gata sa fac razboi termonuclear pe asta”, spunea el. “Nu vreau banii tai. Daca imi oferi 5 miliarde de dolari, nu-i voi vrea. Am destui bani. Vreau ca voi sa opriti folosirea ideilor noastre in Android, asta e tot ce vreau”. Intalnirea aceea nu a dus la niciun rezultat.
“Hewlett-Packard e dezmembrata si distrusa”
El a mai spus despre Hewlett-Packard, cel mai mare producator mondial de calculatoare, ca era condusa foarte slab. “Hewlett si Packard au construit o companie extraordinara si au crezut ca au lasat-o pe maini bune. Dar acum este dezmembrata si distrusa. Sper ca eu am lasat o mostenire mai puternica ca sa nu se intample asta la Apple”, mai spune el in carte. Jobs se referea la distrugerea diviziei webOS, care producea telefoanele Palm si tableta TouchPad, dupa ce cu cateva luni inainte anuntase portarea webOS pe toate produsele firmei, si la intentia de separare sau vanzare a unitatii care producea PC-uri. Ambele decizii au fost anuntate in vara intr-un soc care a reverberat in toata lumea IT. HP a schimbat 3 directori generali in putin peste un an: Mark Hurd, Leo Apotheker si actuala Meg Whitman, fosta conducatoare a eBay, ce a venit la carma companiei in septembrie.
El a mai spus in alta parte ca Jonathan Rubinstein, fostul sef al Palm, nu se poate desprinde de conditia sa angajat al HP. Afirmatia sa vine dupa ce “Ruby” a dezvoltat iPod dar a parasit Apple in 2006 pentru a conduce Palm. Compania a fost achizitionata de HP in 2010, pentru ca in vara acestui an sa opreasca productia de telefoane si tablete webOS.
Bill Gates n-a inventat nimic, Microsoft e irelevanta
In privinta Microsoft, Jobs a spus ca este “in cea mai mare parte irelevanta” si ca societatile ca aceasta se prabusesc atunci cand sunt conduse de oameni de la vanzari. El a spus ca Microsoft nu va ajunge nicaieri cu Steve Ballmer la conducere si ca Bill Gates “n-a inventat niciodata nimic, de aceea e mai confortabil acum in filantropie decat in tehnologie”. Plus ca “a furat fara rusine ideile altora”. Aceasta ese continuarea unei dispute mai vechi, din anii ’80, cand Apple a acuzat Microsoft ca fura ideile din produsele sale, precum interfata grafica, pentru a dezvolta Windows. Jobs insusi preluase ideile respective dintr-o vizita la Xerox PARC.
Intel e prea lenta
Chiar daca procesoarele Intel livreaza puterea bruta Mac-urilor, cipurile sale mobile nu se gasesc in iPhone sau iPad., care functioneaza cu procesoare proiectate de Apple si produse de Samsung. Motivul? “Intel e foarte lenta”, a spus Jobs.
“Sunt aproape de gasirea solutiei pentru Apple TV”
Steve Jobs a plecat dintre noi convins ca a gasit rezolvarea enigmei Apple TV: eliminarea furnizorilor de cablu prin livrarea de continut media cu ajutorul iCloud. Mai multi analisti au insistat in ultimii ani ca Apple va lansa curand un televizor inteligent, conectat la internet, prin care se poate urmari continut digital si se pot juca jocuri.
A vrut Beatles in iTunes
Fostul sef al Apple a mai dorit Beatles, al carei fan era, sa fie prezenta in iTunes inainte de a muri. Muzica Beatles a ajuns in revolutionarul magazin virtual in 2010.
El l-a numit pe Jonathan Ive, seful designului de la Apple drept “partenerul sau spiritual” si ca are la companie mai multa putere decat oricine altcineva in afara de el. Si asta pentru ca asa a vrut Jobs.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu